Profesionalni kuvari otkrivaju: "Ove morske plodove nikada ne bih poručio u restoranu"

Kada sednete u restoran, verovatno očekujete uživanje u vrhunskom obroku i potpunu sigurnost u kvalitet namirnica. Profesionalni kuvari otkrivaju da postoje jela koja oni nikada ne bi naručili
Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Njihovi saveti mogu vam pomoći da izbegnete najčešće greške i da se zaštitite od loših iskustava za stolom.

Kad sednete u restoran, želite siguran i ukusan obrok, ali kuvari upozoravaju da postoje jela koja nikako ne bi naručili. Profesionalci iz kulinarskog sveta slažu se da je izbor hrane u restoranu često stvar poverenja, posebno kada je reč o morskim plodovima i ribi.

Din Harper iz Harper Fine Dining kaže: "Ako se nađete u nekom jeftinijem restoranu, ja lično bih izbegavao tuna rolnice. Kod ribe kvalitet pravi ogromnu razliku, a ako nije sveža, što je obično slučaj kada je cena preniska, to ćete odmah osetiti."

Sličan stav ima Mark MekŠejn, osnivač Food Hygiene Certificate: "Nikada ne naručujem dagnje u ponedeljak. U mnogim restoranima isporuka morskih plodova stiže petkom, što znači da dagnje mogu stajati u skladištu puna dva dana. …"

Dodaje da prave dagnje treba prepoznati po čvrsto zatvorenim ljušturama i mirisu mora, sve što odstupa, alarm je za izbegavanje.

Mark Pojnton, kuvar sa Mišlenovom zvezdom, posebno je oprezan sa ribom: "Nikada ne bih poručio ribu, posebno školjke, u restoranu koji ne poznajem ili ako ne poznajem kuvara. To je zato što ne podnosim loše pripremljenu i loše skuvanu ribu."

Zaključak profesionalaca je jasan: ako niste sigurni u svežinu, bolja opcija je da izbegnete tunu, dagnje i svaku ribu koja je sumnjiva, jer ukus i zdravlje ne bi trebalo da budu na kocki.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

MNOGI KUVARI SMATRAJU MIROČKI SIR ZA NAJBOLJI NA SVETU! Ovo je tajna viševekovske tradicije: Po ovome je prepoznatljiv!  Izvor: Kurir televizija