Eurobasket 2022

SVETISLAV PEŠIĆ JE NEMAC!? PROPUST ČEHA NA EUROBASKETU! Orlovi došli na utakmicu, a Kariju se ovo NEĆE svideti kad vidi!

Autori Nikola Lalović Nemanja Stanojčić

Lapsus domaćina Eurobasketa pred utakmicu Srbije i Holandije.

Izvor: MONDO/Nikola Lalović/MN Press

Košarkaši Srbije igraju protiv Holandije prvi meč na Eurobasketu, a uoči tog duela organizatori su napravili jednu grešku. Na zvaničnom protokolu za ovaj susret imali su dve greške, promenili su državljanstvo Svetislavu Pešiću i poziciju Nikoli Jokiću. Predstavnici medija dobili su od čeških domaćina protokol na kome je pisalo da je selektor Pešić "Nemac", dok je Jokić prekomandovan na poziciju krilnog centra. Moraće sve to da isprave vrlo brzo, za duel sa Češkom koji se igra u subotu (17.30 časova).

Pešića možda smatraju Nemcem jer je u toj zemlji ostvario velike rezultate, doneo istorijsku titulu šampiona Evrope "pancerima" 1993. i u tom mandatu ukupno 13 godina živeo u toj zemlji. Selektor je bio od 1987. do 1993, a potom je sedam godina vodio Albu. U Nemačku se vratio i u sezoni 2001/02, kada je trenirao Keln, a potom je u Bajernu 2012. postavljao temelj evroligaškog projekta i takođe doneo titulu šampiona Nemačke.

Neće verovatno ni Pešić ni Jokić zameriti organizatorima zbog ove greške. Dan ranije se dogodila greška i sa Slovenijom, pošto su Dončić i ekipa taksijem išli na utakmicu. "Orlovi" će u Pragu biti sve do 8. septembra. Posle Holandije slede dueli sa Češkom, Finskom, Izraelom i Poljskom, pa potom ako ne bude iznenađenja, sledi selidba u Berlin.

Izvor: MONDO/Nikola Lalović

U ovoj grupi odigran je već jedan meč. Izrael je posle produžetka savladao Finsku (89:87). U tom meču iks faktor bio je Deni Avdija koji je po završetku susreta bio ljut na saigrača i nekadašnjeg igrača Crvene zvezde Gala Mekela zbog jednog poteza iz završnice. "Sada smo dobili meč na kraju, pa se sada neću žaliti, ali možda da smo izgubili bi pričao drugačije. Ali mislim da je ta lopta trebalo da bude u mojim rukama. Na kraju je i Gal Mekel mogao da pogodi to polaganje, bio je to dobar šut i sada nema ničega oko čega bismo mogli da se žalimo", rekao je Avdija.