TRIJUMF NA STARTU

ZNAMO ZAŠTO SMO OVDE! Košarkaši Srbije poslali moćnu poruku sa Eurobasketa: Sremamo se za ono najvažnije!

Autori Nikola Lalović Nemanja Stanojčić

Nikola Kalinić, Vasilije Micić i saigrači imali su poruku posle trijumfa protiv Holandije na početku EP (100:76). /Od izveštača MONDA sa Eurobasketa Nikole Lalovića/

Izvor: MN Press

Pobeda se piše, utakmica se brzo zaboravlja. Srbija je u prvom meču na Eurobasketu ostvarila pobedu protiv Holandije (100:76). Rezultatski ubedljivo, mada po igri nije tako delovalo. Posebno u određenim momentima, pa se uvukla nervoza u tim. Do te mere da je Nikola Jokić zbog odluka sudija dobio i tehničku i tako prodrmao tim (56:51).

Posle utakmice su izjave dali Nikola Kalinić, Vasilije Micić, i Marko Jagodić-Kuridža. Svi oni bili su zadovoljni zbog trijumfa i jasno su stavili do znanja da gledaju dugoročne ciljeve. Znaju da prvi duel nije izgledao perfektno, ali da će sve doći na svoje u nastavku šampionata.

"Pobeda je najbitnija, upisali smo se trijumfom, svi igrači su postigli poene, pripremamo se polako za najvažnije mečeve, za osminu finala, četvrtfinale. Zato smo došli ovde. Na kraju 24 poena razlike. Hvala publici na podršci, prate nas svuda, to nam znači. Nastavljamo dalje, pa do Berlina", rekao je Kalinić za RTS.

Potom je pred kamere javnog servisa stao Vasilije Micić. Srpski plejmejker bio je pokretačka snaga tima. Uz 15 poena imao je 12 asistencija, razigravao je saigrače i dao ogroman doprinos. Nije želeo previše da priča o sebi, već je posebno pohvalio NIkolu Jokića (19, 6sk, 4as).

"Utakmica je bila interesantna za sve nas, igrali su svi, mnogi su debitanti što je veliko iskustvo za sve njih za naredne mečeve. Oni su se borili do kraja. Svako od nas ima veliku ulogu u sviom timu i svi su sposobni da promene utakmicu. Sve kreće od Jokića, ali svaki igrač doprinese odbranom ili nekim detaljima, tako se gradi timski duh. Igramo sledeći meč sa Češkom, oni su izgubili od Poljske i imaće dodatni pritisak pred svojom publikom. MI treba da se pripremimo za taj meč i fizički i mentalno", istakao je Micić o utakmici koja je na programu u subotu od 17.30 časova.

Uneo je Marko Jagodić-Kuridža dodatnu čvrstinu u reket. Imao je četiri poena, pet skokova i nekoliko faulova koje nije dobio iako su bili očigledni. "Oni su pogodili dosta teških šuteva, šut im je stao u jednom momentu, mi smo se smirili malo u završnici. Već smo ovaj meč zaboravili, idemo dalje", poručio je Kuridža srpskim izveštačima u Češkoj.