Eurobasket 2022

NAJVEĆE IZNENAĐENJE EVROPSKOG PRVENSTVA! Šokirali Srbiju u Nišu, došli na Eurobasket, pa srušili još jednog favorita!

Autor Mladen Šolak

Ovom rezultatu se malo ko nadao! Belgija je pobedila Španiju u grupnoj fazi u Tbilisiju, 83:73.

Izvor: Profimedia/BELGA PHOTO NIKOLA KRSTIĆ

Reprezentacija Belgije napravila je najveću senzaciju Evropskog prvenstva, jer je pobedila selekciju Španije u grupnoj fazi u Gruziji. 83:73. Rival Srbije iz kvalifikacija za Mundobasket 2023 šokirao je velikog favorita, pre svega zahvaljujući sjajnoj partiji plejmejkera Emanuela Lekomta, košarkaša litvanskog kluba Jonava. On je ubacio 20 poena, uz pet skokova i četiri asistencije i sa saigračima je naneo favoritu prvi poraz u grupi u Tbilisiju, gde sada Španija i Crna Gora imaju skor 2-1, Turska 2-0, a Belgija 1-1. Plasman u nokaut fazu izboriće četiri ekipe, a Gruzija (0-2) i Bugarska (0-3) se još nadaju da bi mogle u to društvo.

Nedugo nakon velike drame u Nemačkoj, gde je domaćin srušio Litvaniju u derbiju, Belgijanci su u Tbilisiju priredili senzaciju u susretu protiv Španaca koje su predvodili Vili Ernangomez sa 18 poena, Huančo Ernangomez sa 11, kao i bivši plejmejker Crvene zvezde Lorenzo Braun, sa 11 i osam asistencija. U Španiji niko osim te trojice igrača nije imao dvocifreni napadački učinak, a u Belgiji je Lekomt imao veliku podršku u Pjer- Amtoan Žileu, veteranu iz Ostendea koji je na poziciji krilnog centra ubacio 14 poena.

Belgija je ovim trijumfom značajno povećala šanse da prođe i povećala je ulog svojim predstojećim susretima, protiv Turske u utorak i Bugarske u sredu. Kada su u pitanju Španci, nakon trijumfa protiv Bugarske i Gruzije, očekuju ih teži izazovi u završnici grupne faze, jer će u utorak igrati protiv Crne Gore, a u sredu, u poslednjem kolu, u velikom derbiju Grupe A protiv Turske.

Belgija je i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nagovestila da bi mogla da iznenadi na Eurobasketu. U borbi za odlazak za Mundobasket pobedila je Srbiju u Nišu i ušla u sledeću fazu kao drugoplasirana u grupi, sa skorom 4-2 iza Letonije (5-1), a ispred Srbije (3-3). U ovom trenutku, Belgijanci u novofmiranoj Grupi I imaju isti skor kao "orlovi" (3-3) i nalaze se na trećem mestu, dok je naš tim četvrtoplasirani. Ispred su lideri Letonci (5-1) i Grci (4-2).

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt