Eurobasket 2022

SENZACIJA! BIH SRUŠILA EVROPSKOG ŠAMPIONA: Agonija Luke Dončića i poraz Slovenije - HAOS u Grupi smrti Eurobasketa!

Autor Mladen Šolak

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobedila Sloveniju na Evropskom prvenstvu u Kelnu. Potpuna "ludnica" u Grupi smrti u Kelnu!

Izvor: Profimedia/Marius Becker/dpa

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobedila je Sloveniju 97:93 na Eurobasketu u Nemačkoj i otvorila sebi put plasmana u drugu rundu! Jusuf Nurkić, Džanan Musa i ekipa napravili su senzaciju u Kelnu i sada imaju skor 2-1, čime zauzimaju mesto među četiri tima u "Grupi smrti", koji će otići u nokaut fazu u Berlin, Do kraja grupne faze igraće protiv Francuske (1-1) i Litvanije (0-3).

U slučaju da "zmajevi" ne naprave senzaciju i protiv Francuza, u poslednjem kolu će u sredu igrati meč "biti ili ne biti" protiv Litvanije u poslednjem kolu. Naravno, pod uslovom da Litvanci u međuvremenu ne kiksnu i protiv jedinog potpunog autsajdera u ovoj "Grupi smrti" - Mađarske (0-2). Kakva napetost!

A još napetije bilo je na terenu hale u Kelnu, gde su Slovenija i BiH odigrali utakmicu za infarkt do poslednjih trenutaka. Završnicu je trojkama oblikovao plejmejker BiH Džon Robertson, kao i Edin Atić, koji je na početku poslednjeg minuta doneo "zmajevima" vođstvo 93:89. Goran Dragić im se suprotstavljao do kraja i držao svoj tim u životu sa 20 poena, Vlatko Čančar je dodao 22, Luka Dončić je podbacio (16 poena, 0/8 za tri) i tako je pao aktuelni šampion Evrope.

Slovenci su u prva dva kola savladali Litvaniju (92:85), potom Mađarsku (103:88), a ovaj poraz biće im velika opomena pred derbije u završnici grupne faze protiv Nemačke u utorak i Francuske u sredu. A potom i pred drugu fazu u Berlinu. Sličnu pouku moraće da izvuče i Španija, koja je danas takođe izgubila od autsajdera u Gruziji.

  • Slovenija: Blažić 5, Čančar 22, Dimec, Dončić 16, G. Dragić 20, Z. Dragić 7, Murić, Nikolić, Prepelič 12, Rupnik, Samar, Tobi 11.
  • BIH: Atić 12, Čampara, Gegić 6, Halilović 13, Kamenjaš, Lazić 2, Musa 22, Nurkić 12, Penava, Roberon 23, Sulejmanović, Vrabac 7
Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Uskoro opširnije...