SJAJNO!

TAKO SE BORI ZA SRBIJU! MARKO JE HRABRO SRCE REPREZENTACIJE! Kada on zakuca, cela hala se zatrese: JAGODIĆ - KURIDŽA!

Autor Nemanja Stanojčić

Marko Jagodić-Kuridža radi neverovatan posao za Srbiju na ovom Evropskom prvenstvu.

Izvor: MN Press

Srbija ima tim pun zvezda na ovogodišnjem Eurobasketu, ali je jedan igrač ušao u srca svih navijača u Pragu. Nije to ni Nikola Jokić ni Vasilije Micić, već Marko Jagodić-Kuridža (35). Njegova borbenost, rad, trud, sve ono što daje na parketu ne prolazi nezapaženo kod publike. Čak naprotiv, već ih je "kupio", pa je tako dobio verovatno i najveće ovacije posle pobede protiv Finske.

Tokom meča je zbog njega dvorana prvi put ustala na noge kada je posle sjajnog dodavanja Jaramaza zakucao, da bi i potom u nekoliko navrata svi oni skandirali njegovo ime. Sa jedne strane čulo se "Jagodić", pa nekoliko sekundi kasnije "Kuridža". Neverovatan uspeh za najstarijeg člana srpske ekipe na šampionatu i čoveka koji nije očekivao da će ikada debitovati za nacionalni tim, a sada je jedan od heroja iz senke. Pravo hrabro srce "orlova".

Na ovoj utakmici odigrao je 15 minuta i upisao sedam poena i četiri skoka, ali mnogo veći doprinos daje u stvarima koje se ne vide u statističkim parametrima. Pre svega kada je u pitanju odbrana, žrtvovanje svog tela za neki faul, "tuča" sa protivničkim igračima u reketu. Sve kako bi pomogao ekipi. Nagrađen je za to dok je davao izjave za medije. Publika je skandirala njegovo ime, a koliko mu znači moglo je da se vidi po reakciji. Deluje da ga je sve to emotivno pogodilo.

Ovacije i aplauze je pokupio, a koliko je skroman možda i najbolje govori izjava koju je dao dok je nosio dres Cibone 2012. godine. Pošto ima dvojno državljanstvo u jednom intervjuu za tamošnje medije pitali su ga za koju od dve reprezentacije bi igrao. "Ne očekujem poziv, jer obe selekcije imaju kvalitetnije igrače od mene. Stvarno ne razmišljam o tome", izgovorio je Marko. Novinarka je insistirala, pa ga je pitala, da može da bira, šta bi izabrao. "Srbiju", odgovorio je Kuridža.

U intervjuu za MONDO o svojoj uzbudljivoj karijeri, Kuridža je govorio o tome da je ponosan na put koji je prešao. "Išao sam od druge srpske lige, pa do Evrolige i volim što je tako. Sve mora da se prođe da bi završio u Evroligi", rekao je Marko dok tada još nije sanjao o visinama ka kojima ide u dresu Srbije!

Njegova priča možda je i najbolji pokazatelj i savršena lekcija za sve one koji se bave košarkom. Poruka je prilično jasna - NIKADA NE ODUSTAJTE. Ni on nije odustao kada je bilo najteže, mogao je u više navrata da se povuče, da batali sve. Nije to učinio. Dočekao je svoju šansu i koristi je na najbolji način. Svetislav Pešić mu je za to dao nagradu, uvrstio ga je među 12 igrača za Evropsko prvenstvo. Bravo Marko!