NESTVARNO!

JANIS JE ZVER, NE MOGU MU NIŠTA - 3 POENA GA DELILA OD REKORDA! Grcima pretila bruka, a onda je Adetokumbo "poludeo"

Autor Nemanja Stanojčić

Janis Adetokumbo odigrao je fenomenalan meč protiv Ukrajine, dao je 41 poen, više je postigao samo Novicki.

Izvor: MN Press

Janis Adetokumbo je pregazio Ukrajinu na Eurobasketu (99:79)! Odigrao je fenomenalnu partiju, bio je nadomak da obori i rekord Dirka Novickog na Evropskim prvenstvima. Posle dana odmora, ubacio je 41 poen, uz 9 skokova i dve asistencije za indeks korisnosti 43. Efikasniji od njega u istoriji samo je jedan igrač - Novicki. Legendarni Nemac je na prvenstvu Evrope 2001. godine postigao 43 poena.

Ukrajinci su išli ka novoj senzaciji. Na poluvremenu su imali sedam poena prednosti (39:46). Nadali su se da mogu da naprave još jedno iznenađenje. Tako nije mislio Janis. U nastavku meča je "poludeo", razigrao se, pronašao ritam, praktično je unosio protivnike u reketu, dolazio do lakih poena, često je poentirao i pod faulom.

Sve je bilo rešeno u toj trećoj četvrtini. Dovoljno je reći da su puleni Dimitrisa Itudisa tu deonicu dobili sa "+21" (32:21). Mogli su protivnički igrači samo da gledaju rapsodiju Janisa i saigrača. Na ovaj način su praktično potvrdili prvo mesto u grupi, dok će Ukrajinci da se bore za drugu poziciju, pošto im je ovo prvi poraz u grupnoj fazi takmičenja. Tako su izbegli četvrtu poziciju i eventualni duel sa Srbijom u osmini finala, ukoliko "orlovi" budu prvi.

Najefikasniji u pobedničkom timu, pored Janisa, bili su Nik Kaltes (13, 7as, 5sk) i Tajler Dorsi (13), na drugoj strani su Svjatoslav MIhajluk i Jusuf Sanon postigli po 16 poena. Grčka u poslednjem kolu igra sa Estonijom, a Ukrajina sa Hrvatskom.