KALKULACIJE

HAOS NA EUROBASKETU - JOŠ SAMO 4 TIMA PROLAZE! Hrvati "beže" od Srbije, BiH još nema vizu, slavni tim blizu ISPADANJA!

Autor Milutin Vujičić

Evo kakva je situacija na Eurobasketu uoči poslednjeg kola grupne faze.

Izvor: Profimedia

Grupna faza Eurobasketa ulazi u samu završnicu. Ostalo je da se odigra po još samo jedno kolo u svakoj od četiri grupe u četiri grada (Prag, Tbilisi, Milano i Keln), ali već sada znamo većinu putnika u narednu rundu takmičenja. Odnosno, traže se još samo četiri putnika u osminu finala, dok je naravno preostalo i da vidimo ko će zauzeti koju poziciju u svakoj od grupa, što utiče na kompletan izgled kostura takmičenja.

Najviše dilema postoji u grupi "A" u kojoj još dva tima prolazak u narednu fazu, u "B" i "D" se čeka još samo po jedna reprezentacija, dok je u grupi "C" već sve rešeno i ostaje da vidimo još redosled prolaska u osminu finala.

U grupi "A" su na čelu izjednačene Španija i Turska (3-1) i danas će u direktnom duelu odlučiti pobednika grupe (13.30). Za mesto u osmini finala konkurišu i sve ostale ekipe - Crna Gora i Belgija sa skorom 2-2, odnosno Bugarska i Gruzija koje imaju 1-3, pa se u njihovim današnjim mečevima pravi krug kalkulacija.

Ako Belgija pobedi Bugarsku, sigurna je u osmini finala, dok bi trijumf Bugarske - koja je juče iznenadila Gruzijance - znatno pokvario planove domaćinu. Posebno još ako bi izgubili od Crne Gore koja protiv njih ima dobre šanse da prođe dalje...

Što se tiče grupe "B", tu je situacija jasna za Nemačku, Sloveniju i Francusku (još samo da se poređaju na tabeli), a za četvrto mesto na tabeli i prolaz dalje direktno se bore Bosna i Hercegovina i Litvanija (danas, 14.30). BiH ima pobedu više, međutim međusobni skor igra najveću ulogu na Eurobasketu, tako da bi Litvanci koji su očajno počeli turnir - mogli da se "provuku" u nastavak takmičenja.

Izvor: Twitter/BiHFootball

Tako bi lako moglo da se desi da pobeda Bosne i Hercegovine nad Slovenijom bude uzaludna, pošto je Litvanija nakon 0-3 savladala Mađarsku, tako da im je za prolaz dalje dovoljno još samo da sruše "zmajeve".

U grupi "C" poznato je da Grčka, Ukrajina, Italija i Hrvatska idu dalje, a zna se jedino da su Heleni sigurno prvoplasirani sa skorom 4-0. Očekuje se da Italija izađe lako na kraj sa najslabijim timom prvenstva Velikom Britanijom, tako da duel Hrvatske i Ukrajine sve određuje i kalkulacije su odavno jasne.

Ako Hrvatska dobije Ukrajinu, Italijani će biti na četvrtom mestu, dok ukoliko Hrvati pobede Ukrajinu sa 18 i više poena razlike - u tom slučaju je Ukrajina četvrta i biće rival Srbije u osmini finala. Može da se desi da dođe i do duela Srbije i Hrvatske, a za to je neophodna pobeda Ukrajine koja bi tako ostala na drugom mestu, Italijani bi bili treći, a naše komšije bi grupnu fazu završile na četvrtom mestu.

Što se tiče grupe "D" u kojoj je Srbija, pomalo je bizarno da naše prvo mesto još nije potvrđeno. Odnosno, da bismo kao najbolji tim iz Praga prošli dalje - moramo da pobedimo i Poljake u poslednjem kolu.

Oni su sigurni u drugoj rundi takmičenja kao Finci (2-2), dok se za mesto još bore Izrael (2-2) i Češka (1-3). Domaćin grupe će u direktnom duelu sa Izraelom u poslednjem kolu odlučivati o putniku u narednu rundu, a ukoliko to budu oni - biće sigurno četvrtoplasirani. Ukoliko Izrael trijumfuje, sa trećeg mesta će u osminu finala ispred Finske.

GRUPA A

Turska - Španija (13.30)
Bugarska - Belgija (16.15
Gruzija - Crna Gora (19.00)

GRUPA B

Litvanija - Bosna i Hercegovina (14.30)
Francuska - Belgija (16.15)
Mađarska - Nemačka (20.30)

GRUPA C

Hrvatska - Ukrajina (četvrtak, 14.15)
Estonija - Grčka (četvrtak, 17.00)
Velika Britanija - Italija (četvrtak, 21.00)

GRUPA D

Finska - Holandija (četvrtak, 14.00)
Češka - Izrael (četvrtak, 17.30)
Srbija - Poljska (četvrtak, 21.00)