JASNO

LEGENDA "UDARILA" NA HRVATE ZBOG KALKULACIJA NA EP: Bežali od Srbije, a on ih OPOMINJE - Nema tu mentaliteta pobednika!

Autor Milutin Vujičić

Hrvati su odlučili da umesto Poljske idu na Finsku, odnosno da izbegnu Srbiju u kosturu, što je naišlo na kritike javnosti.

Izvor: MN Press/Profimedia

Košarkaške reprezentacije Hrvatske i Ukrajine stale su "na kočnicu" u završnici međusobnog duela, očigledno zbog odluke da kalkukišu o plasmanu i lakšem žrebu u ostatku Eurobasketa. Izbegle su Srbiju u kosturu takmičenja, što naravno poriču, međutim čak i hrvatski mediji i tamošnje legende primećuju šta se zaista desilo u trenutku kada je Bojan Bogdanović pogledao ka klupi, a onda loptu sa slobodnih bacanja "zveknuo" o obruč...

To je značilo da će Hrvatska u deo žreba gde prvo za protivnika ima Finsku, a ukoliko pobedi ide na oslabljenu Španiju ili Litvaniju, što je daleko povoljnije od drugog dela kostura gde su Srbija, Francuska, Slovenija... Kalkulacije su takođe sastavni deo sporta i FIBA ne može da ih spreči, ali da li je pošteno - ne misle svi da je tako!

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena sa ovih prostora Nikola Plećaš u izjavi za hrvatski "T-Portal" je poručio da mu se ne sviđa ono što je video na meču Hrvatske i Ukrajine.

"Pratim Eurobasket koliko stignem u Istri, nedaleko od Fažane, gde imam vikendicu, i rezultat Hrvatske za sada je dobar, ali videćemo ćemo dalje šta će napraviti naši igrači. Nas starije igrače ionako niko ne pita za mišljenje, odnos prema nama gotovo da ne postoji i gledam utakmice isključivo navijački, tako da vam neću komentarisati Amerikanca u našem sastavu ili taktiku trenera Mulaomerovića", rekao je Plećaš koji je bio srebrni sa Jugoslavijom 1968. godine na Olimpijskim igrama u Meksiku, a dve godine kasnije i zlatan na Svetskom prvenstvu u Ljubljani.

"Kad smo mi igrali, uvek smo bili sigurni da ćemo osvojiti medalju i imali smo visoku poziciju u evropskoj i svetskoj košarci. Svi su želeli da nas izbegnu, a kalkulacijama se nismo bavili. Ako u sportu želiš napraviti rezultat, onda uvek moraš igrati na pobedu. A ako želiš dobiti mentalitet pobednika, onda baš u svakoj utakmici moraš igrati punom snagom i tu nema mesta kalkulacijama i kojom ćeš razlikom dobiti. Zato mi je ta odluka čudna...", pojasnio je Plećaš, inače Srbin iz Hrvatske.

Plećaš se čudi i zbog čega je Hrvatska izabrala da ide na Finsku, pošto smatra da su jači od Poljske sa kojom su mogli da igraju, dok mu se i ne sviđa ni košarka "vatrenih" bez pravog plejmejkera.

"Pa kako je moguće da od svih mogućih igrača koji postoje na ovim prostorima treneri nisu bili sigurni baš ni u jednog plejmejkera koji bi mogao igrati na visokom nivou? Ko je za to kriv? Pa eto, zato je i angažiran stranac, ali to je posebna priča", zaključio je čuveni košarkaš.