Evo gde igramo

OVDE JE TEO SLAVIO SA TOMPUSOM, A SAD SRBIJA JURI TITULU: Odmah pored ruševina zida – u domu tima kome su zabranili ime!

Autor Nikola Lalović

Arena u kojoj se Srbija bori za evropski tron nalazi se u istočnom Berlinu, u njoj igraju košarkaški i hokejaški gigant, a Željko i Teo su tu uzimali titule. Od izveštača MONDA sa Eurobasketa Nikole Lalovića

Izvor: MONDO/Nikola Lalović/MN Press

Srbija od 18 časova počinje nokaut fazu Eurobasketa, a nakon treninga odrađenog u kultnoj "Maks Šmeling" areni, sada će zaigrati u novoj "Mercedes benc" areni otvorenoj 2008. godine pod nazivom "O2 svet". U Pragu su "orlovi" blistali u "O2 areni", a sada će igrati u areni koja je nekada nosila ime po ovom mobilnom operateru. Ova hala je manja od one u Pragu pošto prima 14.500 gledalaca za razliku od praškog zdanja, a za ovaj Eurobasket je to dodatno smanjeno na nekih 13.000 gledalaca.

U subotu su "Mercedes benc" arenu okupirali Litvanci i Turci, koji su se kući vratiti pognutih glava nakon što je prvo Turska u neverovatnoj završnici ispala od Francuske, a onda je u produžetku Litvanija pala od ruke Lorenca Brauna i Španije. Sada smo videli pobedu Poljske nad Ukrajinom u prvom meču dana, a dok čekamo meč našeg tima da vidimo šta tačno znamo o ovoj areni!

NAPRAVLJENA DA ŽELJKO UZME TITULU!

Otvorena je ova arena 2008. godine i prvi veliki događaj u njoj bio je Fajnal for Evrolige 2009. godine na kome je sa svojom kultnom ekipom Panatinaikosa Željko Obradović uzeo još jednu titulu prvaka Evrope. U prvom polufinalu Šiškauskas je zatrpao koš Barselone i odveo CSKA u finale, u drugom je viđena drama u kojoj je Nikola Peković pokazao da je najbolji centar Evrope i sa 20 poena doneo je tesnu pobedu 84:82 Panatinaikosu nad Olimpijakosom.

U finalu se igralo na mali broj poena, a Spanulis i Focis su doneli titulu prvaka Evrope Željku Obradoviću, Nikoli Pekoviću i Dušanu Kecmanu!

Nije ovo bio jedini Fajnal for Evrolige u "Mercedes Benc" areni, pošto se borba za titulu prvaka Evrope odigravala u ovoj areni i 2016. godine, a tada je slavio Miloš Teodosić, a Željko Obradović je ostao "kratak" za novu titulu.

U ruskom polufinalu Nando De Kolo je praktično sam dobio Lokomotivu Kubanj, a Fener sa Željkom na klupi morao je u produžetak da bi posle sjajne partije Bogdana Bogdanovića sa 18 poena, 6 skokova i 3 asistencije pobedio Laboral Kuču.

U finalu se takođe igrao produžetak, ali su Nando De Kolo i Miloš Teodosić odneli titulu u Moskvu posle 22 poena Francuza i 19 poena, 5 skokova i 7 asistencija Srbina. A svi se sećamo i kako je posle slavio sa peharom i tompusom!

TU GLEDAMO ALBU I DINAMO!

Alba iz Berlina je prvi tim koji je ušao u ovu halu. Nakon što su se 1996. godine iz svoje male hale preselili u "Maks Šmeling" dvoranu, vrlo brzo su je prerasli, pa se 2008. godine berlinska košarka preselila u zdanje od 14.500 mesta. Odmah u prvoj sezoni u novoj hali postali su šampioni Nemačke, a od tada su to bili šest puta, iako često plejof nisu počinjali sa prvog mesta na tabeli, jednom čak i kao sedma ekipa lige!

A tu igrao i Dinamo Berlin, koji naravno više ne sme tako da se zove! Dvorana se nalazi u istočnom delu Berlina, vrlo blizu mesta gde je nekada stajao zid, a sada stoji njegov deo koji služi da se kod njega slikaju turisti. Stoga je prirodno čim je napravljena postala dom hokejaša Dinamo Berlina, koji te 2008. godine već nije zvao tako. Čuveni i omiljeni istočnoberlinski gigant je već 1997. godine promenio ime u "Eisbaren Berlin", a "polarni medvedi" su u prvoj sezoni odigranoj u ovoj ledenoj dvorani uspeli da dođu do titule.

SADA ČEKAMO SRBIJU!

Srbija će svoj prvi meč odigrati od 18 časova protiv Italije, a isticali su naši reprezentativci da im neće biti lako da se priviknu na teren i koševe jer su imali samo jedan kratak trening na parketu "Mercedes Benc" arene.

Ipak, kako njima tako i ostalima, a već nekoliko sati pre meča mogle su se videti srpske zastave kako na stadionu tako i oko njega. Čekamo 18 časova!