ANKETA

KO JE KRIV ZA KATASTROFU SRBIJE NA EUROBASKETU? Imali smo Jokića, slavnog selektora, ali nešto NE VALJA... Šta?

Autor Milutin Vujičić

Košarkaška reprezentacija Srbije se sa Eurobasketa vraća bez medalje oko vrata pošto je eliminisana već u osmini finala, protiv ekipe koja nam je i prošlog leta zagorčala život.

Izvor: MN Press

Svi smo se nadali zlatu, ali negde je pošlo po zlu... Košarkaška reprezentacija Srbije eliminisana je na iznenađenje svih već u osmini finala Eurobasketa pošto nas je (ponovo) nadigrala neugodna Italija. Igrali su dobro naši košarkaši u prvom poluvremenu, pa krenuli da tonu kada je Italijanima sve polazilo za rukom, a kao da nije bilo dovoljno snage i sportskog bezobrazluka kako bi smo im odgovorili. Na kraju, 94:86 za Italijane koji su prošli u četvrtfinale.

Nakon utakmice svi košarkaši Srbije redom su priznali da je rezultat katastrofalan, dok je selektor Pešić govorio i o stvarima koje su nas poremetile, ali na kraju se ipak mora postaviti - ko je kriv?

Navikli smo od reprezentacije Srbije da osvaja medalje, međutim poslednji rezultati uopšte nisu ohrabrujući. Zauzeli smo peto mesto na Mundobasketu kada su svi očekivali da "srušimo" sve pred sobom, potom smo promenili selektora i pokazali slabosti sa Igorom Kokoškovim na klupi, dok je dolazak Svetislava Pešića tek na mahove doneo dobre momente i činilo se da smo na dobrom putu posle partija u avgustu i početkom septembra, sve dok nam se nije isprečila Italija.

Srbija nije imala odgovor na njihovu energiju, sve ih je "zapalio" selektor Đanmarko Poceko koji je konstantno vršio pritisak na sudije, čak i dobio isključenje, a nakon toga njegovi košarkaši nisu mogli da promaše...

Za to vreme Srbija nije mogla da dođe do daha. Igrali smo samo sa Jokićem na parketu, svaki napad bio je sve duži, a igrači sa klupe nisu uspevali da donesu živost kakva nam je u tom trenutku bila neophodna. Upravo zbog toga će se povesti priča o selekciji koju je Svetislav Pešić poveo na turnir, naravno uz isticanje "precrtavanja" kapitena Miloša Teodosića, dok su u poslednjem preseku otpali i igrači poput Bjelice (povreda), Dobrića i drugih.

Da li bi drugačiji izbor igrača nešto promenio? Ili je najveći problem u onome što je selektor Pešić isticao na konferenciji za medije, a to su brojne povrede (Nedović, Milutinov i Marinković) koje su nas "isekle" da ne budemo skroz spremni?

"Mi moramo da budemo optimisti da mi to imamo, mislim da smo u dobrom fizičkom stanju da možemo da igramo protiv svakoga, to smo pokazali protiv Turaka ili protiv Grka kod nas, bilo je tu dosta dobrih utakmica, ali bez ikakve želje da nekome umanjujem pobedu, za ovaj plej-of i jednu utakmicu odluke, moraš da budeš u boljem fizičkom stanju, da imaš više igrača koji su zdravi i na nivou visoke fizičke pripremljenosti. Naš Milutinov je na svežinu odigrao protiv Poljaka, ali za neki kontinuitet, nakon 10 dana gde uopšte nisi mogao da treniraš… Da ne idem dalje, da ne ispadne da tražim izgovore", rekao je Pešić na konferenciji za medije kada je prvi put spomenuo ove detalje.

Može se naravno pričati i odgovornosti Svetislava Pešića za pad igre našeg tima, neki će sigurno spomenuti i Nikolu Jokića uprkos tome što je bio najefikasniji pojedinac meča protiv Italije sa 32 poena, drugi će se okrenuti ka Vasiliju Miciću koji je podbacio protiv "azura" kao MVP fajnal-fora Evrolige (šut pet od 14), treći će pak okriviti medije za "stvaranje lažnog optimizma" i euforije pred eliminacione utakmice, a sigurno to nije kraj svih razloga koji će se spominjati narednih dana.

Šta vi mislite, ko je najodgovorniji za ovo što se desilo na Eurobasketu?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt