Ratnik

AKO TE NIŠTA NE BOLI POSLE MEČA, AKO NEMAŠ MODRICE - NEŠTO RADIŠ LOŠE! Ponitka srušio Sloveniju pa održao lekciju svima!

Autor Nikola Lalović

Lider ovog Poljskog tima Mateuš Ponitka dobro zna šta je potrebno da bi se pobedilo na ovom nivou. Od izveštača MONDA sa Eurobasketa Nikole Lalovića

Izvor: Youtube/FIBA Media portal

Mateuš Ponitka je postao tek treći košarkaš koji je ubacio tripl-dabl na Eurobasketu, a posle neverovatne partije protiv Slovenije sa 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija. 

Posle meča je junak ove istorijske pobede uza poljsku košarku i sam priznao da je bio iznenađen razlikom koju je njegov tim napravio u prvom delu meča. 

"Malo sam se iznenadio da smo tako dobro igrali u prvom poluvremenu. Vodili smo 20 razlike u prvom delu protiv prvaka Evrope i to nisam video do sada. Znao sam da će da nas sustignu, ali možda je bilo previše da nas stignu u trećoj četvrtini. U svlačionici smo pričali o tome da moramo da izdržimo i da se borimo. Za mene je sve jasno, ne postoji ništa što bih dalje rekao. Mislim da je naš tim uradio sve, jako sam ponosan na naše igrače i na ceo naš tim", rekao je emotivni Ponitka i dodao:

"Pre nedelju dana sam rekao da svaki turnir ima svoju Pepeljugu i eto nas ovde."

Pitali su ga novinari kako se oseća povodom ovakvog uspeha i ovakve svoje partije. 

"Mislim da sada još uvek ništa ne osećam i nisam baš pametan. Sutra me pitajte, sada još uvek pokušavam da shvatim zašto smo ispustili 20 poena prednosti. Ovo mi je prvi tripl-dabl u karijeri, nisam očekivao da će to biti na Eurobasketu", rekao je on. 

Nada se kapiten i najbolji igrač ovog tima da će ovakve pobede popularizovati košarku u njegovoj zemlji. 

"Za nas ova pobeda znači sve, a šta znači za Poljsku? Mislim da kod nas nije toliko popularna košarka i nadam se da će se to sada promeniti. Nadam se da nas ljudi cene zbog ovoga što radimo i nadam se da će to jako puno značiti. U poslednje tri godine smo bili osmi na svetu, a sada smo u četiri u Evropi. To je veliki uspeh, to je istorija", analizirao je Ponitka.

Osvnuo se i na narednog rivala Francusku.

"Kada gledate Francusku kažete da su srećno pobedili Tursku, pa isto tako Italiju, ali ovo su četiri najbolja tima u Evropi. Sreća je nekako uvek na njihovoj strani. Gledaćemo skauting, imaju sjajne unutrašnje igrače, NBA bekove i Francuska je jako dobar tim. Mislim da ih do sada niko nije uzimao za ozbiljno, a oni su neverovatan tim koji je u polufinalu."

Ej Džeju Sloteru ovo je poslednji Eurobasket, nije mogao da ode na bolji način!

"Mislim da to nije samo Ej Džeju, nisam sa njim pričao o tome. Ali imamo mnogo igrača koji planiraju da se povuku, a to je lepo jer je nekada najbolje povući se kad si na vrhuncu. Mislim da uticaj mene, njega i svih koji su imali iskustvo Eurobasketa pokušavamo mladima da prenesemo znanje sa prošlih takmičenja. Nadamo se da će oni naučiti iz ovoga, da će se razviti u narednim sezonama i želim da ostanemo kao tim. Nećemo da budemo nešto što nismo, mi smo momci koji se stalno druže i zabavjaju se igrajući košarku", dodao je on. 

Na kraju je podelio bitnu lekciju - tripl-dabl ne znači ništa ako se ne pobedi!

"Jako sam srećan jer se to desilo, ali uvek kažem da me ne zanimaju statistike, samo pobeda. Možete dati 50 poena i izgubiti, nikoga neće biti briga. Pobeda je nešto drugo, naučio sam tokom karijere koliko treba da se pobede. Ako nemate neke modrice ili udarce posle meča, ako vas ništa ne boli radite nešto loše", poentirao je Ponitka.