Eurobasket 2022

NEMAČKA JE OVO ČEKALA OD BEOGRADA 2005! Nekad Dirk Novicki, sad je Denis Šruder doneo MEDALJU!

Autor Mladen Šolak

Veliki uspeh nemačke košarke - reprezentacija je treća u Evropi.

Izvor: MN Press

Reprezentacija Nemačke pobedila je Poljsku u utakmici za treće mesto Evropskog prvenstva, pobedom 82:69. Na taj način, domaćin završnice Eurobasketa osvojio je prvu medalju na tom turniru još od 2005, kada je Dirk Novicki u Beogradu vodio nacionalni tim svoje zemlje do finala protiv Grčke. Ovog puta odličje je bronzano, ali će sigurno podjednako obradovati navijače, koji su prethodne dve nedelje mogli da uživaju u igri svog tima, na čelu sa liderom Denisom Šruderom.

Novi-stari igrač Los Anđeles Lejkersa ubacio je čak 26 poena i doneo odličje nekadašnjem šampionu Evrope. Njegov najefikasniji saigarč bio je igrač Armanija Johanes Vojtman sa 14 poena, kojima je dodao devet skokova i šest aasistencija, za najbolji indeks korisnosti u timu - 29. U istorijskom uspehu učestvovali su i dugogodišnji NBA as Danijel Tajs (9), koji od ovog leta igra za Indijanu, a isti broj poena dao je i Andreas Obst, kombo-bek Bajerna.

Poljaci, koji su priredili najveće iznenađenje turnira kada su izbacili Sloveniju u četvrtfinalu, gubili su na poluvremenu 13 poena razlike (23:36), ali onda su se vratili sa čak šest ubačenih trojki u trećoj četvrtini. Ipak, Nemačka nije dozvolila iznenađenje, jer ima sjajnog Šrudera, koji je "završio" meč sa trojkom za 76:66 na dva i po minuta do kraja.

Simpatični Poljaci su pod vođstvom selektora Igora Miličića imali turnir za pamćenje, a na oproštaju od Eurobasketa ostali su bez medalje, iako je Mihal Sokoolovski ubacio 18 poena. Lider tima Mateuš Ponitka dao je devet, Ej-Džej Sloter 10, uz isto toliko asistencija. Navijači reprezentacije u njihovoj zemlji posebno su se obradovali u nedelju vesti da će Poljska biti jedan od domaćina Evropskog prvenstva 2025. Posle svega prikazanog u Nemačkoj - apsolutno zasluženo!

Sada kada je dodeljena bronza, ostaje da se vidi ko će biti šampion Evrope, a to ćemo saznati u finalu od 20.30 časova.