Bilans tragične avionske nesreće, koja se dogodila 28. novembra 2016. godine kada je putnički avion sa 77 ljudi pao u blizini Medeina, bio je 71 poginula osoba.

Većina stradalih bili su fudbaleri i članovi stručnog štaba fudbalskog kluba iz Brazila - Šapekoense. Klub je posle tragedije morao da krene ispočetka i stovri novi tim, a vođen pozitivnim mislima, uspeo je da tri kola pre kraja sezone stigne do velikog rezultata - opstanka u najjačem rangu brazilskog fudbala!

Zanimljivo klubu iz Šapeka bio je ponuđen imunitet od ispadanja, ali je takva ponuda odbijena i pošteno na sportskom terenu ostvaren veliki uspeh.


U noći između četvrtka i petka, Šapekoense je na domaćem terenu rezultatom 2:1 savladao Vitoriju i teoretski tri kola pre kraja Serije A osigurao opstanak. Posle 20 minuta igre Šape je imao gol zaostatka, jer je goste u vođstvo doveo David. Ipak, pet minuta kasnije izjednačio je Artur, a pobedonosni pogodak postigao je Tulio de Melo u 78. minutu. Alan Rušel, koji je preživio avionsku nesreći i ove sezone upisao osam nastupa, bio je na klupi za rezervne igrače.

Video snimak slavlja igrača, stručnog štaba i ostalog osoblja u svlačionici nakon pobede protiv Vitorije postavljen je na klupski Twitter profil, a za kratko vreme je postao veoma gledan, dok su klubu upućene čestitke iz celog sveta.




Osim što je osigurao opstanak Šapekoense u preostala tri kola Serije A može ostvariti i plasman u Kopa Sudamerikanu, takmičenje koje je tragično povezano sa klubom. Naime, avionska nesreća se dogodila kada je ekipa putovala u Medeljin na prvu utakmicu finala Kopa Sudamerikane protiv kolumbijskog Atletiko Nacionala.