Vremenom se iskristalisalo - da bi golman mogao da konkuriše za mesto u timu Pepa Gvardiole, igra nogom mora da mu bude besprekorna. Jer, konkretno u Mančester sitiju, od čuvara mreže se ne traži da bude samo da učini sve kako ekipa ne bi primila gol, već da bude igrač, u punom smislu te reči.

Iako reprezentativac Engleske, Džo Hart nema taj kvalitet i Gvardiola ga se odrekao čim je pretprošlog leta stigao na "Etihad".

Poslao je Harta na pozajmicu u Torino, a iz Barselone doveo Klaudija Brava, čije bazične greške i nesigurnosti su zasenile tu specifičnu vrlinu koju traži katalonski stručnjak, pa je za ovu sezonu morao da traži novo pojačanje.

Izbor je pao na Edersona Moraeša (24) iz Benfike, sa kojim Siti u Premijer ligi prima prosečno 0,5 golova po utakmici i vodi na tabeli sa 52 od moguća 54 boda, čak 11 više od drugoplasiranog Mančester junajteda.

Ederson je "građane" koštao 35 miliona funti, što je najveća cifra ikada plaćena za jednog golmana, ali kada pogledate "kolaž" njegovih poteza sa derbi utakmice protiv Totenhema (4:1), odigrane u subotu, biće vam kristalno jasno zbog čega je cena bila toliko visoka. Ambiciozni klub rešio je pitanje golmana za narednih mnogo godina...