U Medija centru stadiona "Rajko Mitić" u petak je ozvaničen nastavak saradnje Crvene zvezde i Grafičara.

Predsednik trofejnog kluba Svetozar Mijailović izjavio je da je Zvezdino opredeljenje da joj Grafičar bude filijala. Tamo će mladi igrači Zvezde sticati prvo seniorsko iskustvo i pripremati se za ulogu koja će im biti dodeljena u matičnom klubu.

Sportski direktor Mitar Mrkela očekuje da podizanjem saradnje sa Grafičarom na još viši nivo bude u značajnoj meri prevaziđen problem "gubljenja" igrača na prelasku iz omladinske škole u prvi tim.

"Procena je da moramo imati klub u kojem će se naši igrači razvijati kako treba, umesto da se gube na raznoraznim pozajmicama. Pored talenta je za razvoj mladih fudbalera potreban dobar stručni rad, a jako je važno da igrači stasavaju u adekvatnom takmičenju za njih, ni prejakom ni preslabom".

Mrkela je otkrio da će Grafičaru ove sezone biti pozajmljeno sedam igrača. To su golman Aleksandar Stanković, Aleksa Terzić, Veljko Nikolić, Nemanja Stojić, Slađan Rakić, Jug Stanojev i Stefan Cvetković.

Uz njih će u Grafičaru, kao koordinator u stručnom štabu, biti četvrta "Zvezdina zvezda", Vladimir Petrović Pižon.

"Meni je ovo u sportskom smislu veliki izazov. Stalno pričamo između sebe šta treba da se radi i kako, a sada smo nešto i preduzeli".

Grafičar postao filijala FK Crvena zvezda
MN Press 


Pižon je podsetio da je Zvezda ranije imala saradnju ovog tipa sa Čukaričkim, Jedinstvom sa Uba i sa Sopotom.

"Pokazalo se da je dosta igrača koji su igrali u tim klubovima kasnije zaigralo za naš prvi tim. Ovo treba da bude strategija na duže staze. Na igračima je da rade, naše je da ih dobro treniramo, a na kraju prvenstva ćemo se videti i sabraćemo rezultate", poručio je Petrović, dodavši da će cilj Grafičara biti stvaranje igrača, a ne plasman u viši rang.

Grafičar je član Srpske ligi - grupa Beograd, što je treći rang takmičenja u Srbiji.