Na Svetog Iliju, 2. avgusta 2018, fudbaleri Spartaka iz Subotice ostvarili su istorijski uspeh za klub - eliminisali su Spartu iz Praga i prošlo u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Uprkos porazu 1:2 u Češkoj, Subotičani su prošli ukupnim rezultatom 3:2. Na "Đenerali areni", stadionu poznatijem pod nazivom "Letna", gubili su 0:2, ali ih je pogodak Bojana Čečarića iz penala u 75. minutu odveo u narednu rundu, na megdan danskom Brondbiju.

"Možda nam je pomogao Sveti Ilija, hvala", rekao je trener "plavih golubova", Vladimir Gaćinović, po dolasku na konferenciju za medije posle utakmice, a prenosi Sportski žurnal.


"U šali sam rekao navijačima da ne raspakuju kofere. Znamo šta smo prošli, posle svega, idemo korak po korak, pa šta bude...", dodao je strateg Subotičana.

undefined Sparta Spartak

Gaćinović je, ipak, svestan da je njegov tim bio u podređenom položaju u revanšu i da će morati da igra bolje ukoliko želi da nastavi evropski put.

"Nadvisili smo velikog rivala. Videlo se koliko je Sparta jaka ekipa, u prvom poluvremenu nismo se ništa pitali. Morali smo da odustanemo od naše ideje. Nije bilo plana A, B, C... Pripretili smo samo jednom, preko Maričića, u tom delu. Ne znam gde je više duvalo, nismo ušli hrabro u utakmicu. Pokazali smo karakter tek u nastavku", priznao je Gaćinović.

Izdanje iz prve utakmice, igrane u Novom Sadu, u kojoj je Spartak pobedio 2:0 pokazalo je da plavo-beli mogu dosta toga.

"Bili smo bolji protivnik u Novom Sadu, ali ne kao Sparta u Pragu. Ispisali smo naposletku istoriju malog kluba, kakav je Spartak. Verovalo smo, ipak, i u trenucima kada ništa nije funkcionisalo i gol nam visio u vazduhu. Tako se i desio momenat koji je meč okrenuo na drugu stranu i dozvolio nam da dišemo novim plućima".

Bez obzira na veliki uspeh, Gaćinović ne želi euforiju.

"Fudbalski odlučuju nijanse. Nisam čovek spreman da pričam, niti izmišljam toplu vodu", rekao je i za kraj se osvrnuo na ružne scene, kada su posle gola Spartaka na teren uleteli domaći huligani i prekinuli utakmicu na nekoliko minuta.

"Gledali smo stvari koje ne priliče ozbiljnom meču, ali i mi imamo sličnih problema u Srbiji", konstatovao je Gaćinović, a preneo "Žurnal".

Prvi duel sa Brondbijem, Spartak će igrati 9. avgusta u Srbiji, a revanš je nedelju dana kasnije u Danskoj.