Uzbudljivo veče Lige nacija!

Reprezentacija Škotske je u direktnom duelu protiv Izraela ostvarila pobedu 3:2 (2:1), izborila plasman u Ligu B i obezbedila mesto u plej-ofu za EURO 2020, u slučaju da u kvalifikacijama ne osvoji jedno od prva dva mesta.

Na "Hampden Parku" poveli su Izraelci u devetom minutu majstorskim pogotkom Birama Kajala sa 25 metara, ali su Škoti uspeli do odlaska na odmor preokrenu pogocima Džejmsa Foresta.

Napadač Seltika je het-trik kompletirao u 64. minutu, za veliko slavlje domaćih navijača, koji su ipak strepeli u poslednjih 15-ak minuta nakon što je Izrael smanjio golom Erana Zahavija, centarfora koji u Kini igra za "Gvandžu R end F", ekipu Dragana Stojkovića Piksija.

Izraelci će zbog poraza ostati u C diviziji, dok će u rang niže preseliti selekcija Albanije.

USPELI I ŠVEĐANI


Golovima Viktora Lindelofa i Markusa Berga, Šveđani su utorak izborili plasman u Ligu A, jer su na svom terenu pobedili Rusiju 2:0.

Zahvaljujući boljem međusobnom skoru protiv "baćuški", Skandinavci su tako izborili promociju iako su završili ligaški deo sa istim brojem bodova - po sedam.

Šveđani su tako takođe izborili šansu da se plasiraju na Evropsko prvenstvo i mimo kvalifikacija, dok će se iz te grupe Turci preseliti u Ligu C.

MIR U PORTUGALU



Mnogo mirnije ove večeri bilo je u Portugalu, gde je šampion Evrope dočekao "otpisanu" Poljsku bez imperativa, s obzirom na to da je već izborio plasman na završni turnir Lige nacija.

Portugal - Poljska 1:1  (1:0)

Domaćin je u Gimaraešu poveo u 34. minutu. Centrirao je iz kornera Renato Sančez na prvu stativu, a tamo se odlično snašao Andre Silva i pogodio mrežu Vojćeha Šćešnog - 1:0. Međutim, u nastavku su se probudili gosti i nakon što je u 65. minutu Danilo Pereira skrivio penal i zaradio crveni karton, izborili su izjednačenje.

Strelac sa "bele tačke" bio je Arkadijuš Milik, za končanih 1:1.

Iako izabranici Fernanda Santoša nisu večeras briljirali, imaće priliku pred svojim navijačima u Portu i Gimareašu da podignu pehar u prvom izdanju novog takmičenja. Razlika će biti to da će u tim mečevima verovatno imati uz sebe i svog najboljeg igrača, Kristijana Ronalda, koji je odmarao od nacionalnog tima od Mundijala u Rusiji.

Fajnal-for se igra u Portugalu od 5. do 9. juna 2019. godine, a pored domaćina će učestvovati Holandija, Švajcarska i Engleska. Žreb polufinala biće obavljen 3. decembra u Dablinu, dan nakon što se odrede grupe u kvalifikacijama za EURO 2020.

LIGA NACIJA

GRUPA A

Portugal - Poljska 1:1 (1:0)
/Silva 34 - Milik 66 pen/

Tabela: Portugal 8, Italija 5, Poljska 2

GRUPA B

Švedska - Rusija 2:0 (1:0)
/Lindelof 41, Berg 72/

Tabela: Švedska 7, Rusija 7, Turska 3

GRUPA C

Škotska - Izrael 3:2 (2:1)
/Forest 34, 43, 64 - Kajal 9, Zahavi 75/

Tabela: Škotska 9, Izrael 6, Albanija 3