Stadioni u Srbiji gradiće se 6 novih stadiona u Srbiji
MONDO/Milutin Vujičić ilustracija

Fudbalska infrastruktura u Srbiji je ispod svake granice normalnog. Kada dva najveća kluba u Srbiji - Crvena zvezda i Partizan - jedva ispunjavaju evropske standarde da igraju mečeve u međunarodnim takmičenjima, onda možete da zamislite kako je većini ostalih klubova.

Da bi se kvalitet fudbala u Srbiji podigao, da bi gledaocima, a poznato je da građani ove zemlje vole fudbal iznad svega, bilo komfornije, da se deca ponovo "prime" na ovu igru, neophodno je da postoji odgovarajući objekti.

Vlasti u Srbiji odlučile su da naprave nekoliko novih stadiona, uključujući Nacionalni koji će biti u beogradskom naselju Surčini čiji će kapacitet biti do 60.000 mesta. Odlučeno je da novi stadioni budu u Subotici, Vranju, Zaječaru, Loznici, Leskovcu, Vranju i Kraljevu.

Ujedno, biće renovirani stadioni u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i stadioni Crvene zvezde i Partizana.

Jedna od prvih kritika na račun vlasti je - zašto se novac ulaže u fudbal "koji nam je propao" i "samo nas sramoti", a ne u neke druge, važnije stvari.

Na ovo pitanje odgovorio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević gostujući na TV N1.

"U Loznici i Leskovcu se planira ulaganje od 20 miliona evra u obnovu bolnica, da škole ne pominjem. Ukoliko se planira ogromno ulaganje u kulturu, realizuje ulaganje u socijalnu zaštitu, zašto ne bismo posvetili pažnju sportskoj infrastrukturi? Da li je ona do te mere nevažna, da čak i ako imamo novac, ne treba time da se bavimo?", javno je zapitao Blagojević.

Nastavio je: "Ako ima novca i za kulturu i za socijalnu zaštitu, zašto onda ne bismo ulagali i u sportsku infrastrukturu?".

"Za kulturu se pravi poseban projekat, 20 miliona evra se izdvaja, zatim projekat nacionalne koncertne dvorane, što će biti dom Beogradske filharmonije, to je projekat koji se priprema, koji će mnogo da košta", rekao je.

Ulaganje u sportsku infrastrukturu je, dodao je Blagojević, poslednji u nizu programa u koji su se upustili.

"Priprema tih projekata je tek u toku. Procena je da će to ulaganje ići do 100 miliona evra. Šest novih stadiona i obnova tri se procenjuje da će ići do 100 miliona evra", rekao je Blagojević.