Novi dan, novo hapšenje u Belgiji. Nakon što su se u sredu pojavile informacije o hapšenjima dve osobe zbog istrage oko transfera srpskog napadača Aleksandra Mitrovića, ovoga puta je uhapšen bivši visoki funkcioner Anderlehta Herman van Holsbek.

Asošijejted Pres ističe, a Beta prenosi da je Van Holsbek uhapšen zbog optužbi za pranje novca i korupcije, objavila je u četvrtak belgijska policija. Hapšenje je vezano za istragu koja se vodi u nekoliko zemalja, a u kojoj je takođe uhapšen najuticajniji belgijski fudbalski menadžer Kristof Henrote.

Van Holsbek je u Anderlehtu radio na visokim funkcionerskim pozicijama u periodu od 2003. do 2018. godine, a navodi se da ova istraga nema veze sa prošlogodišnjim skandalom u Belgiji, kada je uhapšeno 57 osoba širom Evrope zbog nameštanja utakmic ai finansijske prevare.

Podsećamo, u sredu je uhapšen Kristof Henrote zbog sumnjivih poslova na transferu Aleksandra Mitrovića iz Anderlehta u Njukasl 2015. godine, kada je engleski klub platio oko 18,5 miliona evra za srpskog napadača. Zvaničnih informacija o potencijalnom učestvovanju Van Helsbeka u ovim radnjama i dalje nema, ali vredi napomenuti da Mitrovićev transfer nije jedini koji je pod istragom.

Ipak, taj transfer je jedini za koji su dobijene potvrđene informacije o malverzacijama. Na tom transferu su nezvanično radili agenti Pini Zahavi i Fali Ramadani. Oni se, bar za sada, ne pominju kao sporni u transferu Srbina, ali su već bili predmet različitih kontroverzi.

Čuveni "Football Leaks" je još prošle jeseni otkrio skrivane dokumente o sumnjivim radnjama u transferu Lazara Markovića iz Partizana u Benfiku i potom iz Benfike u Liverpul, a koje je objavio nemački Špigl. Ramadani se, sa druge strane, u negativnom kontekstu dovodio u vezu sa navodnim zakulisnim radnjama u reprezentaciji Srbije tokom Svetskog prvenstva u Rusiji.