Čelnici Fudbalskog saveza Holandije prvi su presekli i dojeli odluku da ponište sezonu u Holandiji, pa prvi put posle 1945. ova zemlja neće imati šampiona.

Dušan Tadić i njegov Ajaks zbog bolje gol-razlike bili su najbliži tituli, ali će na 35. "recku" sačekati, jer je KNVB odlučio da prvaka u sezoni 2019/20. nema, a da će Ajaks direktno u Ligu šampiona, dok će AZ Alkmar, koji je imao isto bodova u plej-of za ovo takmičenje.

Odlukom saveza neće biti ispadanja u niži rang, a ni promocije iz nižeg ranga.

Upravo to zakomplikovalo je celu situaciju, a tužbe klubova, pre svega onih iz druge lige, mogle bi naterati Savez da poništi svoju odluku.

Najveći gubitnik je, naravno, Kambur, prvoplasirana ekipa Erste divizije sa 11 bodova prednosti ispred trećeplasiranog Folendama, dok je drugi De Grafšap.

Prema trenutnom stanju na tabeli ova dva kluba bi išli u viši rang, dok bi u suprotnom smeru išli Den Hag i RKC Valvijk, poslednjeplasirane ekipe iz elitnog ranga.

Generalni menadžer Kambura, Ard de Graf pre par dana izjavio je da je ovo najveća sramota u istoriji holandskog sporta, a iz njegove nove izjave može se naslutiti da se neće sve završiti na medijskim nastupima, već bi sezona u Holandiji mogla epilog da dobije na sudu.

"Ajaks je na osnovu gol-razlike dobio mesto u Ligi šampiona, jer je odigrano 75 odsto prvenstva. A kada smo mi u pitanju prvenstvo je poništeno jer je odigrano 'samo' 75 odsto prvenstva. Pa i deca vide da ovde ima pravnih rupa. Mi smo već isplanirali prve poteze", istakao je De Graf.

Nije Kambur jedini koji će pokušati da ospori odluku KNVB.

Na tužbu bi se mogao odlučiti i De Grafšap, drugoplasirana ekipa Erstedivizije koja je kao i Kambur ostala bez šansi za promociju uprkos odličnoj sezoni.

Telefoni u klubu iz Dutinhama usijali su se od poziva advokatskih firmi koje nude svoje usluge, smatrajući da  klub ima velike šanse da dobije slučaj, piše holandski "AD".

Očigledno je da je Kambur zadesila velika nepravda, a to govori i statistika. Naime, agencija za obradu podataka 'Hypercube' proteklog vikenda izvela je simulaciju završetka Eredivizije i Erstedivizije i to čak 10.000 puta i rezultat je bio da je Kambur 99,5 odsto promovisan u najviši rang. Da stvar bude zanimljivija i simulirani rezultati Valvijka potvrđuju trenutno stanje na tabeli – izračunato je da bi RKC 99,85 odsto ispao iz lige.

U zaštitu De Grafšapa stao je i gradonačelnik Dutinhama, Mark Boumans, koji zahteva od KNVB da donese "sportsku odluku", jer ova krši propise.

"Mislim da odluka može da bude poništena. Prema mom mišljenju, ukoliko polovina klubova plus jedan želi da ovo haotično donošenje odluka bude poništeno, to je moguće", rekao je Boumans i tako pružio podršku klubu.

U razgovoru za "AD" profesor sportskog prava, Marjan Olfers, potvrdio je da je to moguće, ali da neće biti lako, niti brzo.

Ono što klubovi najviše zameraju Savezu je nedostatak transparentnosti.

"Tražimo od KNVB potpunu transparentnost i otvorenost. 'Od a do z', ceo proces mora biti jasan. Savez uvek priča o poštenju i integritetu. Hajde da to sada vidimo", istakao je direktor De Grafšapa, Martijn Ostendorp.

Veliki gubitnik je i Utreht, koji sada želi da se ispravi nepravda, odnosno želi mesto u Ligi Evrope.

Poslednje mjesto pripalo je Viljemu II, ekipi koja ima tri boda više, ali i utakmicu više, pa čak i lošiju gol-razliku.  

U Utrehtu su ogorčeni i zbog toga što je trebalo da igraju finale Kupa Holandije, ali ni ta činjenica nije uzeta u obzir prilikom odlučivanja.

"To je neprihvatljivo. Nema objektivnosti i transparentnosti. Naš vlasnik Frans van Seumeren već je angažovao advokate, učinićemo sve što možemo da ispravimo nepravdu", rekao je Jordi Zuidam, direktor fudbalskih operacija Utrehta.

Izgleda da sezona u Holandiji, ipak, neće biti okončana tako lako kako se mislilo.