Bez navijača na tribinama, "domaća njiva" je samo njiva!

Pandemija korona virusa nije donela ništa dobro ljudskom rodu, ali mu je bar omogućila da matematički izračuna koliko u bodovima iznosi strast x vernost x prisustnost navijača na stadionima.

SVAKI DRUGI ISHOD U POST-PANDEMIJSKOJ BUNDESLIGI - DVOJKA!

Naravno, prvi su je izračunali Nemci, koji su pre ostalih i zaigrali fudbal po COVID-19 pravilima igre, a ona pokazuju da bi karijere trenera i fudbalera - od anonimnih, do legendarnih - bile bitno drugačije da se publika ne okuplja svakog vikenda da ih gleda uživo.

Rezultati su, posle 223 utakmice Bundeslige od nastavka šampionata, veoma upečatljivi!

Procenat uspešnosti domaćih timova sunovratio se sa 43 odsto pred navijačima, na svega 21 odsto pobeda ostvarenih u tišini istih onih stadiona na kojima je, "preko noći", svaki DRUGI ishod postala pobeda gostiju!

Dobro ste pročitali, na 50 odsto mečeva u post-pandemijskoj Bundesligi zabeležene su "dvojke". Njih je bilo tek 35 odsto u utakmicama u kojima je domaćin imao većinsku podršku sa tribina.

REĐE POBEĐUJU, REĐE POGAĐAJU, REĐE ŠUTIRAJU!

Utakmice pred praznim tribinama nisu oborile samo moral i samopozdanje domaćih timova. Statistika pokazuje da je, ukupno gledano, fudbal postao manje efkikasna igra od kada nema navijača - postiže se manje golova i ređi su preokreti nakon vođstva rivala, bio on domaćin ili gost.

Uočljiv je veći broj nerešenih ishoda u dva bitno različita dela sezone 2019/20. Do korone - 22 odsto, od korone - 29 odsto remija!

Pandemija nije "posekla" samo uspešnost, već i efikasnost domaćina na svom terenu, ali i je ujednu uticala i na pristup trenera gostujućih timova, koji su počeli hrabrije da pripremaju utakmice.

Do pauze pogađali su 1,74 puta po meču, od tada svega 1,23 gola u mreži gostiju na mečevima nemačkog šampionata, čiji su statističari ponudili još jednu indikativnu brojku - ni treneri gostujućih timova ne pribojavaju se u istoj meri utakmica na strani.

Broj udaraca domaćih ka golu opao je za deset, a u okvir gola za celih 15 odsto, a otprilike toliko je i povećan posed lopte nominalnih gostiju od nastavka prvenstva.

Veoma počno!