Fudbalska reprezentacije Srbije večeras igra drugi meč u okviru B divizije Lige nacija, a pre tačno 12 godina bila je na putu ka nečemu velikom, da to niko nije ni pretpostavljao.

Tog 6. septembra 2008. godine počela je era Radomira Antića.

Legendarni srpski stručnjak, koji je ranije ove godine preminuo u Madridu, po prvi put je sa klupe poveo reprezentaciju Srbije.

Bio je to meč protiv Farskih Ostrva, a atmosfera oko nacionalne selekcije bila je vrlo negativna.

Srbija se nije plasirala na Euro 2008, prvo takmičenje koje je mogla da igra pod tim imenom, a još uvek su bile sveže rane od sramnog nastupa Srbije i Crne Gore na Mundijalu u Nemačkoj dve godine ranije.

Antić je u Beogradu, na stadionu "Rajko Mitić", bio dočekan pred samo 9.000 gledalaca. Toliko je famozni kult reprezentacije nedostajao Srbiji, a "orlovi" su goste savladali tek 2:0.

Nije to bila naročito lepa utakmica - povela je Srbija autogolom Jakobsena, da bi potom u finišu meča Nikola Žigić postavio konačan rezultat. Na tom meču za Srbiju su igrali: Vladimir Dišljenković, Antonio Rukavina, Ivica Dragutinović, Nemanja Vidić, Ivan Obradović, Dejan Stanković, Nenad Milijaš, Miloš Krasić, Zoran Tošić, Marko Pantelić i Nikola Žigić.

Sa klupe su na teren ušli i Saša Ilić, Boško Janković i Danko Lazović, a niko nije ni slutio da je to bio početak najuzbudljivijeg perioda fudbalske reprezentacije Srbije.

Antić je Srbiju odveo na Svetsko prvenstvo u Južnu Afriku i to kao prvoplasirane u grupi, ispred Francuske, a na 28 zvaničnih mečeva na mestu selektora, upisao je 17 pobeda, tri nerešena rezultata i osam poraza.

Na Mundijalu se nismo proslavili, posle poraza od Australije u meču u kojem nam je odgovarao i nerešen rezultat, a nakon turnira usledio je i sukob sa tadašnjim predsednikom FSS Tomislavom Karadžićem, potom i smena sa mesta selektora.

Tokom 10 godina nakon njegove smene, Srbija se plasirala na samo jedno Svetsko prvenstvo...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.