Na današnji dan pre tačno 20 godina dogodio se jedan od najmračnijih momenata u istoriji srpskog fudbala - prvi "večiti" derbi koji je prekinut zbog nereda navijača!

Trebalo je da to bude praznik fudbala, ali 115. epizoda rivalstva Crvene zvezde i Partizana zauvek će ostati upisana uz zvezdicu. U osetljivom političkom trenutku po SR Jugoslaviju, samo deset dana posle petooktobarske revolucije i svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti, bili smo svedoci brutalnih sukoba na "Marakani" kada su igrači Partizana jedva izvukli živu glavu.

Reporteri su to tada opisali kao "sahrana srpskog fudbala" i "Maksimir drugi deo".

Već uoči meča provejavala je atmosfera da se "nešto sprema", navodno je dogovor navijača sa političkim vrhom bio da neće praviti incidente - i zbog toga je na "Marakani" bili prisutan mali broj policajaca - što je svakako uticalo da se dogodi haos.

Grobari su bili kivni na tadašnju upravu, obavestili su javnost da bojkotuju derbi, a i pre samog početka meča sa juga se čulo "Uprava napolje, uprava napolje".

Derbi je potrajao samo tri-četiri minuta, a onda su Grobari bacili prve baklje na teren, među foto-reportere, ali i na zapadnu tribinu gde nisu bile najvatrenije pristalice, pa je nastala panika na dobro popunjenom stadionu.

Posle verbalnog pritiska na rukovodstvo, navijači crno-belih su počeli da lome sedišta i da ih bacaju na atletsku stazu, letele su petarde... Potom su i navijači uleteli na teren!

Izbio je potpuni haos, foto-reporteri su ni krivni ni dužni dobili batine, a Saša Ilić je pokušao da zamoli navijače da se smire i vrate na tribine, međutim njegov apel nije pomogao. Čak su i ka njemu poletele stolice, da bi u kasnijem saopštenju rečeno da ga "nisu videli".

20 godina prekid 115. večiti derbi Zvezda - Partizan 15. oktobar 2000. tuča igrači i navijači
MN Press 

Nakon što je veća grupa navijača sa juga uletela na teren "Marakane" - stigao je odgovor sa severa, a na putu ka Grobarima najdeblji kraj su izvukli fudbaleri i stručni štab Partizana.

Pošto su se u tom trenutku zatekli na terenu, pokušali su da se provuku do tunela, ali mnogi od njih nisu uspeli da na vreme dođu do svlačionica. Mnogo teži scenario sprečio je trener Slavoljub Muslin i njegov pomoćnik Ratko Dostanić, kao i mnogi drugi igrači Zvezde poput Lea Lerinca. Oni su bukvalno svojim telima branili igrače rivalskog tima.

Najgore su ipak prošli trener Ljubiša Tumbaković i fudbaler Ivica Iliev, a dan nakon velikih incidenata održana je vanredna konferencija za medije na kojoj su došli u zavojima.

"Imam tek 20 godina i nisam ni sanjao da će mi se ovo dogoditi. Možda sam i sam kriv što nisam verovao da se to može desiti i nisam na vreme, odmah krenuo da pobegnem u tunel. Ipak, sam se spasao uz pomoć trenera Crvene zvezde Dostanića, Lea Lerinca i, zamislite, jednog navijača Crvene zvezde koji je utrčao u teren, a koji je brat moje devojke. Bilo bi još gore da nije bilo igrača Crvene zvezde koji su bili krajnje korektni i takođe, kao i mi uplašeni, ali su do kraja uspeli da nas zaštite od linča", kazao je posle meča Ivica Iliev koji se nerado seća ovog incidenta.

Ipak, nije samo on prošao loše u incidentima, lekar crno-belih dr Goran Rodić detaljno je saopštio šta se desilo sa povređenim akterima "krvavog" derbija.

"Više od polovine Partizanovih igrača je prebijeno, a isto se odnosi i na stručni štab. Ivica Iliev je dobio udarac pesnicom u glavu i na desnoj arkadi mu se stvorio hematom koji se i dalje širi. Milivoje Ćirković je šutiran u leđa kao uostalom i svi ostali igrači, Ljubiša Ranković je dobio udarac u lice, a kapitenu Saši Iliću je povređena usna".

"Najgore je prošao trener Tumbaković koji ima posekotinu na čelu, povređenu usnu i polomljene zube. Direktor Bjeković dobio je udarac u lice i levo uvo i trenutno na njega ne čuje. Povrede su dobili i ostali članovi stručnog štaba, a i mene su udarili nekoliko puta u leđa", dodao je Rodić.

POVREĐENI

U saopštenju zajedno objavili Crvena zvezda i klinika "Anlave" navodi se da je ukupno povređeno 35 navija i dvojica policajaca. Dodaje se da nije bilo teže povređenih, ali je bilo onih koji su imali rasekotine, posekotine, opekotine, ostali bez svesti...

Saša Ilić je probao da zaustavi nerede, ali nije uspeo, a posle meča je istakao da bi stradali na terenu da nisu na vreme počeli da beže ka tunelu.

"Prišao sam navijačima na 'jugu' i rekao im, odnosno zamolio ih u ime igrača da to ne čine, jer se Partizan za ovaj meč spremao kao nikada do sada, da je bio motivisan i da smo svi mi igrači osećali da možemo da dobijemo utakmicu. U jednom trenutku kada su mi odmahnuli rukama poverovao sam da će se smiriti. Međutim, kada su počeli i mene da gađaju video sam da neće da me poslušaju i posle toga desilo se ono što se desilo. Imali smo sreće jer smo na vreme počeli da bežimo prema tunelu. Da to nismo učinili od navijača Crvene zvezde stradali bismo i mi, i uprava", kazao je Ilić i zaključio:

Povređeni trener crno-belih Ljubiša Tumbaković.
MN Press - arhiva Povređeni trener crno-belih Ljubiša Tumbaković.

"Ne razumem da je bilo tako slabo obezbeđenje, jer je ovo bila rizična utakmica, a u svakoj državi na velikom derbiju mora da bude pravo obezbeđenje".

Golman crveno-belih Aleksandar Kocić je kazao da se "naelektrisana atmosfera iz društva prenela na teren" i da su navijači Zvezde ušli na teren kako bi svoje igrače branili od navijača Partizana, dok je trener Slavoljub Muslin bio razočaran tužnom slikom na "Marakani".

"Nadao sam se da će ovo biti pravi praznik fudbala. Nažalost, prevario sam se. Umesto toga bili smo svedoci jedne tužne slike na našem stadionu", kazao je Muslin.

U izveštaju "Politike" navodi se da je sreća što na samom terenu nije došlo do otvorene tuče navijača dva kluba, jer su na teren prvo utrčali navijači crno-belih, ali su se pod najezdom navijača sa suprotne strane počeli da se povlače južnoj tribini tako da tuča nije bila kobna, a da je pola sata trajala borba policije sa navijačima na južnoj tribini koji su potom izbačeni van stadiona.

20 godina prekid 115. večiti derbi Zvezda - Partizan 15. oktobar 2000. tuča igrači i navijači
MN Press - arhiva 

"Teren je raščišćen, fotoreporteri, među kojima je bilo i fizički ugroženih, zauzeli su svoje pozicije. Očekivao se nastavak utakmice. U 38. minutu neodigranog derbija, na krcatoj severnoj tribini, navijači Crvene zvezde otpevali su staru himnu 'Bože pravde', da bi nekoliko trenutaka posle toga, blagodareći pokretljivim kolegama iz Radio-Beograda, koji su u direktnom prenosu informisali o događaju, publika počela da napušta stadion posle izjave delegata Nikole Jockovića da se utakmica neće nastaviti", dodaje se u izveštaju reportera "Politike".

Utakmica je na kraju ponovljena 7. marta 2001. godine, a Crvena zvezda je slavila 2:0 golovima Mihajla Pjanovića i Nenada Lalatovića.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.