Zamislite samo, jedna liga, a u njoj se za bodove međusobno bore: Ajaks, PSV, Fejenord, AZ, Groningen, Briž, Anderleht, Standard Lijež, Antverpen, Genk...

Zvuči lepo, ali nije samo naučna fantastika, već realna mogućnost da dobijemo još jednu veliku evropsku ligu, koja bi i te kako konkurisala ligama "petice".

Vodeći klubovi belgijske Župile lige jednoglasno su usvojili predlog da se to takmičenje spoji sa holandskom Eredivizijom i oformi novo prvenstvo, koje bi se zvalo BeNe liga!

U saopštenju lige se navodi da se ova odluka tiče budućnosti profesionalnog fudbala u zemlji.

"Ova ambicija zasnovana je kako na sportskim ambicijama velikih klubova, tako i na potrebi za ekonomskom stabilnošću drugih profesionalnih klubova. Svih 25 klubova su jednoglasni u želji da pruže fer šansu Beneligi", navodi se u saopštenju.

Format i ostali detalji ove lige preko granica mesecima su predmet razgovora, ali za sada nije u javnosti otkriven nijedan formalni predlog. Revizorska kuća Deloit izračunala je da bi ova liga mogla da generiše 400 miliona evra godišnje u marketinškim i televizijskim pravima.

Iako su i Eredivizija i Župile liga jako daleko u organizaciji i finansijama ispred nas, obe su ipak daleko od liga petice, tako da je ovo nužnost ako žele da se povrate nekadašnji dani.

Vidite, za starije i nešto starije ljubitelje fudbala nisu tako daleko godine kada su holandski i belgijski klubovi skoro redovno učestvovali u završnicama evropskih takmičenja.

Posle poraza branioca titule Ajaksa od Juventusa u finalu Lige šampiona 1996. godine, ta era je praktično završena. Za Belgijance je to bilo nešto ranije, kada je Antverpen izgubio u finalu Kupa pobednika kupova od Parme.

Ranije je to bilo još normalnije. Tokom sedamdesetih i osamdesetih nije samo moćni Ajaks harao. Fejenord je osvojio Kup šampiona 1970. i najavio dominaciju Holanđana. Briž je igrao finale 1978, a dve godine pre toga i finale Kupa UEFA.

PSV je bio evropski prvak 1988, iste godine kada je Mehelen osvojio Kup pobednika kupova.

Sve je to ipak davna prošlost, jer je sada novac dominantan, a novca u holandskoj i belgijskoj ligi nema toliko kao u ligama "petice".

Ovo je svakako korak u pravom pravcu, bilo bi lepo da se petica proširi na "šesticu".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.