Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) iz Švajcarske objavio je novo istraživanje u kome su pokušali da utvrde koje fudbalske lige su najizjednačenije po kvalitetu, a u kojima je razlika između najboljih i najlošijih timova najveća.

Osnovni kriterijum bio je broj utakmica u kojima su se dešavale pobede sa tri gola razlike, a utvrđeno je da je toga najmanje bilo u Kolumbiji - tek pet puta u 126 utakmica!

Gledajući samo takmičenja pod okrljem UEFA, najizjednačenija je fudbalska liga Albanije, gde je 8,8% utakmica završeno sa tri gola razlike, dok je od "liga petice" ubedljivo vodeća Španija (11,4%) koja i važi za najjače takmičenje na svetu.

Najgora situacija je na Solomonskim Ostrvima (41 od 110) utakmica završeno je ubedljivim pobedama, a pri dnu tabele je i Superliga Srbije.

Naše prvenstvo je deveto otpozadi sa 20,4% mečeva koji se završavaju ubedjivim pobedama, odnosno svaka peta utakmica u Superligi je sa tri gola razlike, pre svega zbog Zvezde i Partizana koji dominiraju i ove sezone.

Gledajući podatke za Evropu, lošije stoje Moldavija, Austrija i Vels, odnosno Nemačka - ako nam je za neku utehu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.