Nije bilo lako Partizanu da ostvari cilj i domogne se grupne faze Konferencijske lige. Crno-beli su morali da preskoče tri ozbiljne prepreke, ne bi li dočekali da vide papirić na kojem piše "FK Partizan" na UEFA žrebu u Istanbulu.

Na kraju su u tome uspeli, stigavši do grupe B novog evropskog takmičenja, u kojem će tokom jeseni voditi bitke sa Gentom, Florom i Anortozisom. Od toga teško da bi išta bilo da Partizan u prethodnih godinu dana nije razvio novo oružje pod trenerom Aleksandrom Stanojevićem - igru iz prekida.

Partizan je, naoko bi se reklo, u kvalifikacijama imao zvučnije i možda čak i teže protivnike nego što se isprva čine oni sa kojima će igrati od septembra do decembra. Dunajska Streda je vicešampion Slovačke koji mnogo ulaže, Soči je peti tim Rusije, a i Santa Klara je bila šesti tim Portugala.

Nimalo lak zadatak, ali sa devet postignutih i pet primljenih golova, Partizan je uspeo da uradi zacrtano u šest mečeva i, kako je posle pobede u četvrtak uveče rekao Stanojević, to će smanjiti pritisak čitavoj ekipi.

Od pomenutih devet postignutih golova, Partizan je u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu čak četiri postigao posle prekida - to je oružje koje uspeva da smanji pritisak na crno-bele i kada je gusto i napeto.

A bilo je i gusto i napeto u oba evropska revanša u Humskoj ovog leta. Protiv Sočija su na kraju odlučili penali, protiv Santa Klare dva brza gola, od kojih je onaj presudan došao - posle prekida i udarca glavom Siniše Saničanina.

PREKIDI NISU SLUČAJNOST - VIDI SE RAD

partizan santa klara (15)
MN Press 

Partizan je protiv Dunajske Strede postigao jedan od tri gola posle prekida, a bio je to vodeći gol u Slovačkoj. Nije to bilo direktno posle kornera sa desne strane, ali je odbijenu loptu Bibars Natho vratio Danilu Pantiću koji je sjajno šutirao.

Protiv Sočija je ključan pogodak u čitavom dvomeču stigao posle kornera Nikole Terzića u 90. minutu revanša, kada je Aleksandar Šćekić doneo produžetke u Beogradu. Ta opasnost u igri glavom posle prekida nastavila je da raste i "vuče" Partizan, što je Santa Klara najbolje osetila.

Na Azorskim ostrvima, Igor Vujačić se iskupio za greške u odbrani tako što je postigao gol za 1:2, a on je došao ovog puta posle slobodnog udarca koji je izveo Bibars Natho. Šćekić je glavom ubacio loptu bliže golu, a drugi Partizanov Crnogorac je smestio u mrežu.

I u Beogradu - nova potvrda da se u Stanojevićevom timu vodi računa o svakom detalju. Ovoga puta je Miloš Jojić izveo korner, Siniša Saničanin napao prostor i našao se baš tamo gde treba ne bi li doneo Partizanu gol vredan grupne faze.

JOJIĆ DONOSI OPASNOST, ALI TU SU I DRUGI

Stanojević je uspeo da od Partizana učini vrlo organizovanu ekipu na ofanzivnim prekidima i četiri gola nisu jedini pokazatelj toga. Partizan je neretko opasan iz prekida i kada to ne rezultira pogotkom.

Miloš Jojić i Bibars Natho
MN Press 

Saničanin i Vujačić su po još jednom dobro zapretili iz prekida u revanšu protiv Santa Klare, a kada je Miloš Jojić zadužen za izvođenje prekida - naročito sa njemu omiljenije leve strane terena - onda je i svaka ubačena lopta potencijalna opasnost.

Crno-beli tako konstantno stvaraju pritisak protivniku u ovom segmentu, a dobra uigranost igrača u šesnaestercu i njihova visina - pre svih Vujačića, Saničanina i Šćekića - daju Partizanu dimenziju koja je u evropskom fudbalu neophodna. Svaki detalj je važan i mora da se eksploatiše do maksimuma.

Čak i kada Jojić nije na terenu, ima ko da ga odmeni. U Portugalu je Natho "asistirao za asistenciju", protiv Sočija je Terzić preuzeo odgovornost, a tu su i Nemanja Jović, Danilo Pantić... I kada se izvođači menjaju, dobar sistem kod ofanzivnih prekida ne prestaje da donosi korist.

STANOJEV PARTIZAN VEĆ DUGO OBOŽAVA PREKIDE

Aleksandar Šćekić
MN Press 

Partizan je pre dolaska Stanojevića početkom prošle sezone neretko izgledao razbijeno, a kada želite da vidite koliko je neki tim disciplinovan i posvećen detaljima - pogledajte kako napadaju i brane prekide. Tu se vidi "pečat" trenera.

I upravo to je slučaj sa Stanojevićevim Partizanom. Crno-beli već odavno stvaraju dosta opasnosti iz prekida, samo što se posle brojnih golova u Superligi to "prelilo" i na Evropu.

Kada smo sredinom marta analizirali Partizanovu raznovrsnost u postizanja golova iz prekida u prvih devet mečeva u 2021. godini, osam golova je bilo postignuto iz prekida, uz još tri iz penala. Pet od prvih devet mečeva u 2021. su crno-beli "otvarali" golom iz prekida, a sličan trend se nastavio i na startu ove nove sezone.

Protiv Proletera dva gola iz prekida su sve najavila, Pantić je dodao jedan protiv Voždovca, a i protiv Kolubare je stigao još jedan nakon odličnog slobodnog udarca Jojića. Sve to upućuje na jasan zaključak o kontinuiranom oružju "parnog valjka" koji se potvrdio i na evropskoj sceni i koji je, na kraju krajeva, doneo Partizanu evropsku jesen.

Pa neka Gent, Flora i Anortozis studiraju kako da zaustave prekide Stanojevićevog tima...

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.