Barselona je odmah posle šokantnog poraza protiv Rajo Valjekana (0:1) morala da reaguje iako je ne tako davno prvi čovek kluba Đoan Laporta dao podršku Ronaldu Kumanu. Ipak, holandski trener je potrošio sve kredite i morali su da ga smene pošto je katalonski klub tek na devetom mestu.

Pre nekoliko godina svakom treneru bi bio san da sedne na klupu na "Nou Kampu", ali ovoga puta to nije tako i biranje naslednika neće biti lako, pa su se trenutno izdvojila trojica kandidata.

Odavno se pričalo da bi Andrea Pirlo mogao da nasledi Ronalda Kumana u slučaju da ga Barselona otpusti, međutim njegovo ime se sve ređe spominje, tako da je trenutno najmanje ozbiljan kandidat - dok se znatno veće šanse daju dvojici španskih trenera, iz više razloga.

Italijanski novinar Fabricio Romano objavio je da je Barselona već kontaktirala svog legendarnog igrača Ćavija Ernandeza, a da za razliku od prethodnih poziva "matice", koju je odbijao, sada želi na vrelu klupu.

Ćavi trenira katarski Al Sad, i to sa velikim uspehom, ali se nije smatrao dovoljno kvalitetnim trenerom dostojnim klupe Barselone i to je osnovni razlog zbog kog je odbijao u više navrata. Ipak, sada smatra da je sazreo i da je pravi trenutak za povratak na "Nou Kamp", ali ima čvrst ugovor i moraće da se dogovori sa katarskim klubom.

Navodno, Barselona ga je kontaktirala već pre nekoliko nedelja kako bi "opipala" puls i dobila je pozitivan odgovor, pa je podrška Kumanu svakako bila lažna.

Roberto Martinez.
Profimedia 

Druga opcija je Roberto Martinez, aktuelni selektor Belgije, koji se takođe već duže vreme spominjao kao potencijalni trener Barselone, ali su ga izazovi sa talentovanom reprezentacijom gurali napred.

Ipak, bivši trener Evertona i Vigana se nije proslavio na Evropskom prvenstvu, gde su zaustavljeni u četvrtfinalu, dok je protraćio šansu i da im donese prvi trofej na Ligi nacija. Nije to naročito važno takmičenje, ali bi Belgiji donelo veliko slavlje, međutim i tu su zaustavljeni na korak od finala.

Barselona neće žuriti i pažljivo će birati između ove trojice kandidata, ako još neko ne "ispliva" u međuvremenu, a do tada će Serđi Barhuan biti vršilac dužnosti.

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.