Fudbaleri Srbije uspeli su u nedelju uveče da se plasiraju na Svetsko prvenstvo, nakon što su herojskom pobedom nad Portugalom osudili nekadašnjeg prvaka Evrope na paklen baraž narednog marta.

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija oduševila je naciju svojom igrom, a on je otkrio i kako je tačno proslavio veliku pobedu na stadionu "Da Luž".

Piksi je istakao da njemu kao selektoru Srbije uopšte ne treba mnogo vremena da bi svoj tim organizovao onako kako on želi, što se tokom kvalifikacija za Mundijal i videlo.

"Ja imam potpuno jasne ideje i ne treba mi mnogo vremena. Za mene u fudbalu nema tajni. Sa igračima imam odličan odnos i komunikaciju, imamo dobar tim sa pobedničkim mentalitetom i znamo da možemo da dobijemo koga god hoćemo. Mi možemo svakog da pobedimo. Na meni je da ih samo poguram ka cilju. Ne može vojska da ima lošeg generala. On mora da bude strateg", počeo je Stojković na K1 televiziji, gostujući u emisiji "Uranak".

On je rekao da je prethodnih dana čuo mnogo pohvala na svoj račun, ali insistira da je to uspeh igrača.

"Ništa ja specijalno nisam uradio. Na terenu ste videli šta sve mogu i šta su uradili igrači. Video sam u njima odavno potencijal i postali su jedna zdrava družina, a atmosfera u timu je takva da trener može samo da je poželi. Vrlo je sve jednostavno, slušali su i uradili sve što sam od njih tražio. Moraju da mi veruju jer ja njih ne lažem. Ja verujem u svoje instinkte i u ono što radim."

Istakao je da od igrača traži da budu pametni.

"Moramo da budemo pametniji od protivnika i ne treba da nas zanima kako se taj protivnik zove. Nikada nisam prihvatao to što su neki govorili da ne znamo da igramo fudbal. Moramo uvek da igramo za gol više, a i ako izgubimo – da nas aplauzom isprate sa terena. Moj cilj je da reprezentacija ima ličnu kartu. Da kada dođete na stadion znate da ćete gledati lep, dinamičan, fudbal u kom se rizikuje. A ne da kažete da ste izgubili dva sata na stadionu."

YouTube/Fudbalski savez Srbije/Screenshot SRBIJA - PORTUGAL

Dragan Stojković je rekao i da razume euforiju koja vlada u narodu, ali da je u timu ne dozvoljava.

"Razumem euforiju, ali ja sam totalno na zemlji i to tražim i od igrača. Neka se ljudi osećaju lepo, mi smo uradili divan posao. Voleo bih da kao narod pokažemo jedinstvo u periodu pred nama, baš kao što su ga pokazali momci u Lisabonu. Imamo samo jednu zemlju, a ona je mala, i ako se delimo neće na dobro izaći. Tražim podršku od naroda. Daće momci više od maksimuma ako ih svi podržavamo."

Na kraju, otkrio je i kako je on proslavio pobedu posle povratka u hotel.

"Bilo je slavlja u svlačionici i moram da im čestitam na ponašanju. Tražio sam da budu džentlmeni i rekao da neću da čujem ciku, vrisku, polivanje šampanjcima... Moramo da pokažemo respekt prema velikom Portugalu, jer je cela zemlja u suzama i ne smemo svojim ponašanjem da dolivamo ulje na vatru. Prema ljudima u hotelu da pokažemo poštovanje jer nas oni goste i hrane. Rekao sam im: Kada se vratimo u Beograd radite šta hoćete ali do tada budite džentlmeni i sportisti. Ne uzvisi se, hodaj po zemlji. Nemoj previše da letiš, jer ako tresneš to mnogo boli. Ja sam popio jedno pivo u hotelu i to je bilo to. Napravićemo verovatno neko druženje i večeru, ali nije to najbitnija stvar", zaključio je Dragan Stojković Piksi.

(MONDO/K1)

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.