Crvena zvezda vodi ove nedelje bitku za nokaut fazu Lige Evrope, ali još dosta stvari joj pravi glavobolju počevši od statusa trenera Dejana Stankovića koji je nikad bliži odlasku u Italiju.

Nije nikakva tajna da Zvezda želi da ga zadrži na čelu projekta, a u okviru njega dobro se zna i koji su to fudbaleri nedodirljivi pošto su sa njima u poslednje vreme produžavani ugovori. Ipak, jednog čoveka Zvezda nikako da ubedi da stavi "paraf" na nastavak saradnje i to joj stvara veliki problem jer za njega ne postoji alternativa.

U pitanju je naravno levi bek Milan Rodić koji je postao jedan od ključnih igrača tokom dominacije Crvene zvezde u poslednjih pet sezona, a kome se aktuelna ugovorna obaveza završava poslednjim danom juna 2022. godine.

Rodić je došao tiho u leto 2017. nakon što je Dušan Anđelković kiksom protiv Irtiša pokazao da je jedna od slabijih karika tima Vladana Milojevića. Zvezda je odmah reagovala i "iskeširala" oko 250 hiljada za levog beka čija je karijera bila u silaznoj putanji u Rusiji, ali je kao i veliki broj njegovih saigrača doživeo renesansu na "Marakani".

Od tada je Rodić odigrao čak 173 utakmice za Zvezdu, pa je po stažu drugi u ekipi iza Milana Borjana (203). Da nije bilo sitnijih povreda, posebno leđa koja ga muče tokom čitave karijere, možda bi bio i ispred kapitena...

Bez obzira na to što će Rodić u aprilu proslaviti 31. rođendan, i deluje da će ga kako karijera bude odmicala sve više mučiti povrede i produžavati se vreme za oporavak, u ovom trenutku možda igra i u formi života, pokazujući tako Crvenoj zvezdi da definitivno zaslužuje produžetak saradnje.

Pre nekoliko meseci činilo se da je sve dogovoreno, i da će Rodić produžiti sve do 2025. godine, čime bi se praktično "obećao" klubu sa "Marakane" do kraja karijere, ali taj papir još nije potpisan.

Milan Rodić.
MN Press 

Nije poznato da li je zapelo oko novca ili se Rodiću ponovo javila stara želja za inostranstvom. Tražio je Rodić da ode već posle druge sezone u Zvezdi, pričao da nema više motivaciju u srpskom fudbalu, međutim crveno-beli ga nisu pustili, niti je došla ponuda zbog koje bi dao ultimatum. Štaviše, produžio je ugovor u martu 2019. godine, po naredni Vladana Milojevića, ali se sada i taj dogovor bliži finišu i može da ode bez obeštećenja.

Pokušavala je Zvezda svih ovih godina da pronađe igrača koji će zameniti Milana Rodića, ali ne samo da nije stigao fudbaler takvog kvaliteta, nego su i alternative bile nedostojne, poput recimo Žandera ili Hajdina.

Zbog toga su Milojević i Stanković, u nedostatku Rodićeve rezerve, često morali da "izmišljaju" nove pozicije svojim igračima. Tako se odjednom i Gobeljić našao uz levu aut-liniju, tu sve češće gledamo Erakovića, a viđali smo i Vukanovića, Radulovića...

Pokušala je Zvezda i da pregovara sa strancima, ali ni tu nije uspela da pronađe rešenje, posebno jer je Rodić često korišćen u izgradnji igre iz zadnje lnije, a ne toliko kao prodorno krilo, kako obično izgledaju "moderni bekovi".

Milan Rodić.
MN Press 

Uz to, tu je i pitanje pasoša. Zvezda želi da mesto stranca "potroši" na mesta u ofanzivnom delu tima, gde se teže dolazi do srpskih fudbalera, ali bi u slučaju odlaska Rodića na leto bili primorani da razmišljaju i o takvoj varijanti, što sigurno ne bi bilo jeftino na sadašnjem tržištu.

Zato će Zvezda sigurno uskoro ponovo vesti za pregovarački sto sa Milanom Rodićem i pokušati da reši pitanje njegovog ugovora pre nego što dođe 1. januar kada drugi klubovi mogu da ga kontaktiraju.

Koliko je dragocen za Zvezdu dokazao je više puta ove sezone pošto je zabeležio tri gola i tri asistencije, pa se čak bliži svom najboljem učinku od kada je stigao na "Marakanu". Sve više je opasniji i posle kornera, što smo videli i u Kruševcu, a njegov učinak u napadu često prođe "ispod radara" jer je po prirodi tih i nenametljiv.

I kao takav uspeo je da postane jedan od ljubimaca navijača Crvene zvezde, a sportskim rečnikom njegova igra je uvek na "standardnom nivou" i često se primeti koliko je bitan tek kada ga nema.

Igrom slučaja nije ga bilo baš u porazu protiv Radnika u Surdulici...

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.