Fudbalska reprezentacija Srbije saznaće u četvrtak na žrebu imena rivala u Ligi nacija 2022. godine, što će biti utakmice koje će poslužiti i kao priprema Orlovima za Svetsko prvenstvo.

A Mundijal u Kataru je sve bliži, ostalo je manje od godinu dana i tokom jednog turnira u toj zemlji, imali smo prilike da vidimo kako izgledaju stadionu na kojim će i Srbija igrati svoje mečeve!

U toku je FIFA Arapski kup, takmičenje za reprezentacije iz arapskog sveta, koje je od ove godine prvi put pod okriljem svetske fudbalske federacije.

Za taj turnir, na kojem učestvuje 16 reprezentacija i koji je već stigao do finala, šest stadiona je određeno za domaćine i tih šest stadiona će uz još dva ugostiti i 32 najbolje selekcije sveta naredne godine.

Sada smo imali prilike da vidimo kako izgledaju ti stadioni, a jedan od njih je "Al Tumama" stadion u Dohi, kapaciteta 40.000 mesta. Ipak, polovina tih sedećih mesta biće uklonjena posle turnira i stolice će biti donirane drugim zemljama.

Ovo je stadion Al Tumama, za čiji izgled je inspiracija bila lokalna "takijah" kapa:

Youtube/printscreen/MetalGlass Al Thumama Stadium

Nedavno smo imali prilike da upoznamo i stadion "974", koji je izgrađen od kontejnera. Ovaj stadion u svom sastavu ima 974 kontejnera i čitav stadion će posle Mundijala u Kataru biti rasklopljen.

Kontejneri za ovaj stadion su izabrani jer simbolizuju Katarovu orijentaciju prema pomorskoj trgovini, a i on je kapaciteta 40.000 mesta:

YouTube/Road to 2022/Printscreen Stadion 974, Doha, Katar

Arapski kup se igra i na stadionu "Al Janub", koji se nalazi u Al Vakri, mestu nedaleko od Dohe. I taj stadion ima 40.000 mesta i izgleda spektakularno. Otvoren je 2019. godine, a i za njega se očekuje smanjenje kapaciteta na 40.000 mesta, a zanimljivo je da je dizajn osmiškjen da podseća na jedra lokalnih brodova.

Youtube/printscreen/Dubai Legend Group Al-Janoub Stadium

Ne treba zaboraviti ni na "Edukejšn siti" stadion, koji se nalazi u Al Rajanu. Ovaj stadion je otvoren u februaru 2020. godine i primaće 45.350 gledalaca.

Oko ovog stadiona su i tereni za golf, na kojima se vidi besprekorno održavana trava sa malim jezerima unutar kompleksa, a i na njemu će polovina sedećih mesta biti uklonjena posle Mundijala:

YouTube/Front Runner/Printscreen Education City stadion

Osim ovih stadiona, Svetsko prvenstvo će se igrati i na stadionima Ahmed bin Ali, Al Kor, Kalifa Internešnal, kao i u Lusailu, gde će biti igrano finale Mundijala. Ovo je stadion "Lusail" sa čak 80.000 mesta, jedan od onih koji je još u izgradnji, ali koji poseduje solarne panele i bazen koji ga okružuje:

Youtube/printscreen/Road to 2022 Lusail Stadion Katar

Ipak, oko ovih stadiona postoje brojne kontroverze, pošto su brojne nezavisne organizacije, među kojima je i "Amnesti internešnal", izveštavale o velikom broju poginulih radnika tokom izgradnje. Ta brojka prema proračunima iznosi oko 15.000 ljudi.

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.