Povukao se Roman Abramovič iz Čelsija zbog rata u Ukrajini. Odlučio je da saradnicima prepusti upravljanje klubom.

Jedan od najpoznatijih ruskih biznismena je navodno blizu toga da proda klub, a o tome kakav odnos ima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom najbolje je opisano rečenicom o "odnosu oca i omiljenog sina". Tome u prilog idu i najnovije informacije i navodi koji govore da je Abramovič znao da će do rata doći.

Otkrio je to britanski "Dejli Mejl". Navodno je Abramovič 16. februara, osam dana pre odluke Rusije o invaziji na Ukrajinu, kupio oko 29 odsto deonica firme "Evraz". Kompanije koja se bavi proizvodnjom čelika koji se koristi za pravljenje tenkova.

Kako se navodi, Roman je prebacio sredstva sa računa na Devičanskim ostrvima u firmu "Evraz" iz nekoliko razloga. Jedan od njih su potencijalne sankcije i zamrzavanje računa zbog kog je prebacio veliku svotu novca u Rusiju.

"Postojao je ogroman rizik da bi ofšor kompanije mogle da budu podložne sankcijama. Čelik kompanije 'Evraz' se koristi za pravljenje tenkove, uz još neke stvari. Ta firma je veoma važna za rusku vojnu industriju i ratne planove", rekao je za "Dejli mejl" Gregorž Kučinski, direktor programa "Evroazija" na institutu u Varšavi.

Roman Abramovič znao unapred za rat u Ukrajini
Profimedia 

Ukoliko su ove informacije tačne, to bi potvrdilo da je Abramovič unapred znao da će do napada doći.

Abramovič je preuzeo čelsi 2003. godine i tokom skoro 20 godina vladavine na "Stamford bridžu" je stvorio fudbalsku imperiju, ali ni u jednom trenutku nije pobegao od kontroverzi i od veze sa Putinom i ruskom vlašću. Zato je i doneo odluku da napusti klub.

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.