Fudbaleri Crvene zvezde na kraju su svoju evropsku sezonu završili u osmini finala Lige Evrope, pošto su poraženi u dvomeču od ekipe Glazgov Rendžersa. U Škotskoj je bilo 3:0, a u Beogradu je crveno-beli tim pobedio sa 2:1, iako je svima koji su gledali meč bilo jasno da je pobeda trebalo da bude i ubedljivija.

Redom su se ređale šanse domaćeg tima, a najviše će se žaliti za korakom koji je u jednom akciji izgubio Kristijano Pićini. Crveno-beli su žalili i za situaciom kada je Katai "zalomio" jednom više nego što je bilo potrebno, za šansom koju je imao Ohi i mnogim drugim prilikama.

A da to ne bude samo prazna priča, pobrinula se zvanična statistika. Parametar koji se naziva "xG" vrlo precizno i u odnosu na veliki broj parametra meri koliko je koja ekipa trebalo da postigne golova. Uzimaju se u obzir šanse i opasne situacije, pa je tako jasno da na prošlom meču Rendžers nije trebalo da postigne gol.

MONDO/Stefan Stojanović Zvezda - Rendžers / Utakmica
Zvezda Rendžers - Tuča na kraju meča MONDO/Nikola Lalović

Ako je verovati ovom parametru realan rezultat je bio 2:0. Crveno-beli su imali xG od 2,38, što značl da su prema postignutim šansama trebali da postignu makar dva, a uz malo sreće i tri gola. Rendžers je sa druge strane imao xG 0,89 što znači da su zaslužili da ne postignuni taj jedan gol. 

Ipak, na kraju je tim koji je imao veći posed lopte, više pansu, tim koji je igrao agresivnije i koji je bio mnogo bolji rival makar pobedio i doneo Srbiji neophodne bodove u trci za više mesta u evropskm takmičenjima. 

A da stvar bude još nesrećnija po crveno-bele statistika je bila slična i u Škotskoj! Crveno-beli su poraženi sa 3:0, poništena su dva gola Aleksandra Kataija i jedan El Fardu Bena, a uz to je Katai promašio i penal.

Rendžers ne da je iskoristio sve svoje šanse, nego je postigao golove i iz situacija koje nisu bile ni blizu šansi! Po "xG" računici Rendžers je trebalo da postigne 1,65 golova, a postigli su tri! Sa druge strane Crvena zvezda je opet bila "zakinuta" jer nije našla put ka mreži Mekgregora uz "xG" 2,40!

Kada se sve stavi na papir zbirni "xG" crveno-belih na dva meča bio je 4,78, dok je zbirni "xG" Rendžersa 2,54 što bi u ukupnom rezultatu otprilike bilo 5:2 ili 5:3.

Naravno, statistika je jedno, a teren drugo, ali ostaje utisak da je uz samo malo više sreće, malo više koncentracije ovaj tim Dejana Stankovića trebalo da prođe dalje i nađe se u žrebu koji nas očekuje u podne.

Zvezda Rendžers - Koreografija Navijača MONDO/Nikola Lalović

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.