Holandski trener Erik ten Hag (52) definitivno će od leta preuzeti Mančester junajted. Čeka se još zvanična potvrda iz kluba, ali italijanski novinar Fabricio Romano uglavnom je pouzdan za ovakve informacije - već je saopštio da je sve dogovoreno i da ne postoje prepreke da dođe na Old Traford!

Ostaju još sitni detalji, poput novca koji će Ajaks dobiti za Ten Haga (oko dva miliona evra), a tek će biti poznato da li će sa njim u klub i Robin van Persi, odnosno da li će Ralf Rangnik ostati direktor kao što je najavljeno.

Ten Hag je šesti trener "crvenih đavola" od odlaska Aleksa Fergusona iz kluba 2013. godine. Pre njega su u klubu radili Dejvid Mojes, Luj van Gal, Žoze Murinjo, Ole Guran Solskjer i pomenuti Ralf Rangnik, a u izboru Ten Haga jasno se vidi da je strategija kluba da igra dopadljiv i atraktivan fudbal.

Holanđanin nije bio veliko igračko ime, daleko najveći trag ostavio je u Tventeu za koji je odigrao preko 200 utakmica, dok je trenersku karijeru gradio strpljivo. Počeo je još 2012. godine u malom klubu Go Ahed Igls, dok je potom stigao u drugi tim Bajerna iz Minhena, u vreme dok je Gvardiola vodio prvi tim. Od njega je mnogo naučio, a to nije ni iznenađenje ako uzmemo u obzir da je obojici idol Johan Krojf.

Jedan od najvećih fudbalskih vizionara svih vremena "odgovoran" je za dobar deo Ten Hagove fudbalske filozofije, a zanimljivo je da je novi trener Junajteda još kao dete pokazivao trenerske sklonosti.

dušan tadić erik ten hag
Profimedia 

Zajedno su bili u jednoj televizijskoj emisiji u kojoj je Krojf deci govorio o fudbalu, a 13-godišnji Ten Hag ga je prekinuo. Legenda na zalasku igračke karijere je mladim fudbalerima pričala o tome da se često dešava da treneri viču na igrače i da to nije dobro, na šta je tadašnji junior Tventea "uskočio" sa konstatacijom.

"Trebalo bi da pazite da ne vičete na mlade igrače toliko, tako možete da ih demotivišete. Ipak, na višem nivou, recimo u prvom timu Ajaksa, ipak treba nešto da kažete. To su ljudi koji treniraju svaki dan i ako svaki dan prave greške - morate da se suočite sa njima", britko je poručio Ten Hag koji je već tada imao mišljenje o radu svojih, ali i trenera drugih dečaka sa kojima se družio.


Krojf se složio sa njim u ovoj oceni, a gle čuda - skoro 40 godina kasnije, taj dečak biće trener jednog od najslavnijih klubova na svetu. I imaće veliki zadatak pred sobom, da probudi uspavanog diva!

Pokazao se u Tventeu, a sličan zadatak imao je i u Ajaksu koji vodi na briljantan način već pet godina. Uspeo je da dođe do polufinala Lige šampiona 2019. godine, što je Junajted mogao samo da sanja, a sa dve titule u Holandiji - i trećom na putu - svakako je zaslužio ovakvu šansu u karijeri.