Čuveni ukrajinski fudbaler Anatolij Timoščuk je odlučio da ostane u Rusiji nakon rata u Ukrajini, pa je zbog toga izbrisan iz istorije svoje zemlje. Više u knjigama neće stajati njegovi nastupi za reprezentaciju kojoj je bio kapiten, uspesi sa Šahtjorom, bilo šta što je postigao u fudbalu...

Odlučio je da ćuti o ratu u Ukrajini zbog toga što je zaposlen kao pomoćni trener u Zenitu iz Sankt Peterburga, a prethodnih dana imao je i razloga za slavlje.

Zenit je pre nekoliko dana osvojio titulu u Premijer ligi Rusije, koja im doduše neće doneti mesto u Ligi šampiona pošto je UEFA proterala sve ruske klubove na godinu dana, a sve su proslavili protiv velikog rivala Lokomotive. Savladali su ih 3:1 na svom velelepnom stadionu, pa podigli pehar pred navijačima!

Jedan od onih koji su burno slavili bio je i "bivši" Ukrajinac. Anatolij Timoščuk je pozirao kamerama dok diže svoj četvrti trenerski pehar sa Zenitom, a zagrizao je i medalju.

Zbog toga su stigle brojne osude iz Ukrajine gde se već tri meseca vodi rat...

"Nije davao nikakve izjave od početka ruskog rata u Ukrajini i još uvek radi u Zenitu iz Sankt Peterburga. Zapravo, svoju titulu je proslavio u Rusiji. Nakon pobede u prvenstvu zemlje agresora, Anatolij Timoščuk se fotografisao s peharom, s osmehom na licu, i poslao srca ruskim navijačima na tribinama", piše ukrajinski portal "Sport.ua".

"Slike su se pojavile na društvenim mrežama. Smešiti se onima koji su okupirali vašu zemlju dok vam se ubijaju narod je neljudski. Pokazao je pravo lice".

timoščuk
Profimedia/EXPA Pictures 

Više nigde neće stajati da je Timočuk u dresu Ukrajine odigrao čak 144 utakmice i postigao četiri gola, više ne postoje njegovi rezultati koje je postigao u Volinu iz Lutska, grada u kom je rođen, kao ni u Šahtjoru sa kojim je bio osvajač brojnih trofeja do 2007. godine kada se preselio u Zenit.

Njemu je uvedena doživotna zabrana rada u Ukrajini, a oduzeta mu je i trenerska licenca, pa deluje da će ponovo morati da stekne zvanje trenera kako bi uopšte mogao da nastavi da radi u Zenitu.

Timoščuk je karijeru završio 2016. godine, a odmah posle toga je počeo da radi u Sankt Peterburgu kao pomoćnik.