Crvena zvezda je osvojila petu uzastopnu šampionsku titulu i polako može da se okrene sklapanju tima za Ligu šampiona, a zbog odličnih rezultata u prethodnim godinama - put nikada nije bio lakši. Odnosno, da ne preterujemo - nikada nije bilo manje trnja po njemu.

Već se zna da će Zvezda kvalifikacije početi od trećeg kola i da je svega dve prepreke dele od grupne faze Lige šampiona i ogromnog novca koje to nosi (15.640.000 evra), pa se očekuju brojne investicije na "Marakani" kako bi se ponovo domogli elite. Zbog toga je prvo potrebno krenuti od odlazaka, a kojih će nesumnjivo biti dosta, pre svega jer će igrače sa epizodnom ulogom zameniti oni sa više energije.

U prethodnom periodu Zvezda je produžavala ugovore sa fudbalerima koji su joj bili važni (Ivanić, Rodić, Pavkov), ali oko još dvojice njih postoji dilema - i biće vrlo brzo rešena.

Ako ne računamo Loisa Dionija, koji će se vratiti u Anže pošto mu istekne pozajmica ovog leta, Zvezda u svojim redovima ima još trojicu fudbalera koji po ugovoru poslednju platu na "Marakani" dobijaju do 30. juna. Već od početka jula biće igrači nekog drugog tima, ako u međuvremenu ne produže saradnju.

Sasvim je izvesno da se to neće desiti u slučaju Marka Gobeljića, jednog od četvorice fudbalera (Borjan, Rodić i Ben) koji su podigli petu titulu prvaka sa Zvezdom, ali možda hoće kod Milana Gajića i Radovana Pankova.

Bilo bi puno za Crvenu zvezdu da u istom prelaznom roku ostane bez trojice defanzivaca, dok se najavljuje i odlazak talentovanog Strahinje Erakovića, što bi mogao da bude veliki udarac za Dejana Stankovića pred kvalifikacione utakmice u kojima je nekada najvažnija uigranost.

Zvezda želi da produži ugovor sa Gajićem, koji je zablistao ovog proleća od kada je konkurenciju "zaoštrio" Pičini, dok bi rado ostavila i Pankova, međutim štoper iz Tovariševa se premišlja pošto je jasno da će biti rezervna opcija.

Mnogo toga zavisiće od ponuda koje Gajić i Pankov budu dobili u narednom periodu, a i Zvezda ih neće predugo čekati. Želi da sačuva šampionski tim na okupu, ali ne želi da optereti budžet za plate, tako da se očekuje intenziviranje razgovora nakon finala Kupa Srbije zakazanog za 28. maj.

Radovan Pankov.
MN Press 

O istom trošku Zvezda će sesti za sto i sa Sekuom Sanogom, čiji se ugovor završava u decembru, dok postoji još dosta fudbalera čija se ugovorna obaveza završava poslednjim danom juna 2023. godine.

Među njima je kapiten Milan Borjan, kao i vrlo važni El Fardu Ben i Gelor Kanga, međutim radi se o fudbalerima koji su u zrelim igračkim godinama i biće zanimljivo šta će Zvezda učiniti tim povodom. Prethodno je Borjan uneo nemire porukom da odlazi, ali scene sa proslave tituel da bi svi voleli da se njihova priča nastavi...

Ima tu i fudbalera na koje Zvezda ne računa - kao što su Filipo Falko i Aksel Bakajoko - dok je pitanje šta će se desiti sa Zoranom Popovićem, Milošem Gordićem, Slavoljubom Srnićem, Nenadom Krstičićem i Veljkom Nikolićem.

ohi bakajoko dioni živković.jpg
MN Press 

Neće biti nikakvo iznenađenje ako napuste "Marakanu" i pre nego što im istekne aktuleni ugovor, odnosno gotovo da ne postoji nikakva mogućnost da će biti nastavljen posle 2023. godine. Tu će Zvezda morati pažljivo da planira, pošto je opet u pitanju velika grupa igrača i postepeno će morati da ih menja.

Dobra vest je da su nosioci igre poput Dragovića i Kataija "zaključani" do 2024. godine, kao i trener Dejan Stanković koji više ne gleda ka Italiji, a Ivanić čak do 2025...

Sve u svemu, Zvezda je teži deo posla završila tokom trajanja takmičarske godine, a sada mora da se okrene i "raskrsti" sa ostalim fudbalerima čiji je ugovori žuljaju. Bilo da su to oni čiji je ostanak planirala (Sanogo, Borjan, Gajić) - ili manja grupa onih kojima bi rado videla leđa (Živković, Bakajoko), a zbog potpisanog papira to nije tako jednostavno.

Tek tada će moći jasno da planira i dovođenje novih igrača među kojima je prioritet napadač drugačijeg profila od Ohija, kao što je Artjom Dzjuba, odnosno očekuje se makar još jedno rešenje u veznom redu - najverovatnije Edmund Ado iz Šerifa.

ATA Images Zene fudbalera