Dan pre meča sa Danskom (26.maj – 16,30 Sport klub 1), utakmice kojom se traži ulaznica za polufinale Prvenstva Evrope u Izraelu, selektor "orlića" Radovan Krivokapić ističe da je sada najvažnije da se ekipa regeneriše posle veoma napornih duela sa Belgijom, Turskom i Španijom. Dan posle plasmana među osam najboljih selekcija u Evropi, usledio je trening oporavka na plaži, a u sredu u poslepodnevnim satima, sledi poslednji trening, zatim i analiza rivala koji je u poslednjem meču u grupi savladao Portugal (3:1) i (ne)očekivano osvojio prvo mesto u grupi.

"Utakmice koje su iza nas, dobro smo izanalizirali, videli gde smo grešili, gde smo bili dobri i na isti način spremaćemo se za četvrtfinale. Želimo više, želimo dalje, u fokusu je samo meč sa Danskom. Sve što je bilo stavili smo u arhivu, spremamo se za novu utakmicu koja ponovo ima veliki ulog", izjavio je za sajt FSS selektor Radovan Krivokapić.

Glavno pitanje je ono oko oporavka tima, jer se mečevi igraju na tri dana, a potrošnja u svakom meču je bila velika?

"Da, nemamo puno vremena za oporavak. A mali problem je i činjenica da sve ove ekipe protiv kojih igramo imaju jača ligaška takmičenja i oni su već navikli na ritam koji nas je sačekao u Izraelu. Realno naši momci u našoj ligi imaju svega tri-četiri jače utakmice, tako da smo tu u hendikepu, ali na nama je ih spremimo za svaku narednu utakmicu. Oni su ovde već pokazali veliko srce, jak karakter, fantastičan odnos prema dresu koji nose. Tako će biti i protiv Danske".

Pred nama je Danska, možda i neočekivano, sastav koji je pobedio Portugal (3:1)?

"Sve reprezentacije koje su izborile plasman u četvrfinale imaju kvalitet i nisu slačjno u borbi za polufinale. Moram biti iskren i reći da smo svi očekivali Portugal u prvom meču nokaut faze. Gledao sam sa svojim stručnim štabom meč Portugal – Danska, mislili smo da će tako i biti, ali fudbal je ponovo režirao ono što ga čini najpopularnijim sportom. Bukvalno se u poslednjih pet minuta sve okrenulo i dobili smo Dansku za protivnika. Uradili smo analizu, videli njihove prednosti, njihove mane, ali mi gledamo prvo sebe, tražimo našu šansu. I verujem da ćemo uspeti da ostvarimo sledeći cilj", dodao je on.

Direktor mlađih kategorija FSS Nikola Lazetić apostrofira činjenicu da Srbija može biti ponosna na sve ono što je do sada ostvarila kadetska reprezentacija. Način na koji igrači i stručni štab predstavljaju svoju zemlju u Izraelu, izaziva poštovanje domaćina, ali i ostalih aktera.

"Ova selekcija je napravila uspeh koji nije nijedna selekcija u ovom uzrastu u poslednjih 20 godina. Naravno, ovo nije kraj, želimo korak dalje, a verujem da će ova generacija igrača u budućnosti praviti ozbiljne rezultate. I mislim da smo na dobrom putu, ne samo selekcija U17 nego i ostale reprezentacije. U regionu apsolutno dominiramo sa svim mlađim selekcijama, bez obzira da li se radi o prijateljskim ili takmičarskim utakmicama. Hrvate smo, primera radi, direktno izbacili i ostavili ih bez Evropskog prvenstva", ističe Nikola Lazetić.

Fudbalski savez je sa mlađim selekcijama bio ne tako davno prvak Evrope sa U19, zatim i prvak sveta sa U20 na Novom Zelandu. Neverovatni rezultati. Ali od 2016. usledio je veliki pad, da bi tek u poslednjih godinu, godinu i po dana, došlo do promena i sada već boljih rezultata.

"Da, u pravu ste, ovde sam skoro godinu i po dana i to je neki period kada su došli i Stevan Stojanović, selektor Dragan Stojković…Jedan od prvih mojih poteza bio je da dovedem najbližeg saradnika, nekoga ko je iskusan, a čestit i pošten. Mislim na Igora Matića, koordinatora mlađih selekcija, osobu koja mi je mnogo pomogla u konsolidaciji zatečenog stanja. Na red su došli selektori, mladi, ambiciozni, željni dokazivanja, čestiti, bez mrlja u karijeri. I među njima je Radovan Krivokapić, stručnjak koji je formirao selekciju, napravio fenomenalnu hemiju, timski duh, jedno zajedništvo koje ja sa mojim velikim iskustvom nikad nisam video. Ovakva grupa se i rađa i stvara. Možda su i neki drugi igrači zaslužili da se nađu na ovako velikom takmičenju, ali selektor je poverenje dao onima koji su izneli kvalifikacije, onima koji čine dobru grupu, imaju hemiju. I to se pokazalo kao pun pogodak, napravio je pravi izbor. Ja bih sve to uporedio sa načinom na koji radi i selektor Stojković, koji ponavlja da moramo biti grupa, moramo biti tim, jer onda smo najjači. I ovi momci su to pokazali, prvo kroz kvalifikacije, one silne preokrete, sada i na Prvenstvu Evrope".

Već sada, posle dosadašnjeg učinka, ali i pohvala od strane domaćina i svih aktera, možemo da konsatujemo da Srbija ima ozbiljan potencijal za budućnost reprezentativnog fudbala?

"Ovi momci su naša budućnost, sada su naša najmlađa takmičarska selekcija, ali pred njima je, sasvim sigurno, velika karijera. Jako je lepo što su uspeli već sada, ako mogu tako da kažem, da uđu u istoriju našeg fudbala, jer niko u poslednjih 20 godina u njihovom uzrastu nije osvojio ni više bodova na Prvenstvu Evrope, niti je izborio plasman u nokat fazu. Naprotiv, na poslednja četiri učešća bili smo poslednji u grupi, čak i bez osvojenog boda, bez postignutog gola. Sve to govori o podvigu ove selekcije, jer konkurencija je veoma, veoma jaka. Kada se pogledaju imena selekcija koje su izborile plasman među osam najboljih u Evropi, sve je jasno. Italija, Holandija, Nemačka, Portugal…I momci se ne zadovoljavaju postignutim. Žele da daju još, žele da obraduju Srbiju novim dobrim rezultatom. Daće poslednji atom snage da tako bude".

Danska je stanica preko koje se ide u polufinale Prvenstva Evrope?

"Momci su pokazali da se ne plaše nikoga. Sa igračem manje protiv jedne Španije verovali su do kraja u osvajanje boda i plasman u četvrtfinale. Zašto ne bi verovali i dalje? Jer jedno čudo se već dogodilo. I daće ova generacija poslednji atom snage da ponovo obraduje Srbiju", zaključio je direktor mlađih selekcija FSS Nikola Lazetić.