Roma je pobedila Fejnord 1:0 (1:0) u prvom finalu Konferencijske lige i ušla u istoriju tog takmičenja kao prvi osvajač. "Vučica" je tako osvojila prvi veliki evropski trofej i to na čelu sa maestralnim trenerom Žozeom Murinjom, koji je preuzeo prošlog leta i odmah ispisao istoriju.

Dvostruki osvajač Lige šampiona (sa Portoom i Interom), osvajač Kupa UEFA/Lige Evrope sa Portoom i Mančester junajtedom, podigao je i trofej novog takmičenja i dodao je još jedno dostignuće u svoju neponovljivu biografiju. Golom Nikola Zaniola, "vučica" je ostvarila uspeh koji će dugo pamtiti.

Holandski velikan je napadao, tresao okvir gola Italijana, ali je Roma "murinjovski" odbranila prednost u drugom poluvremenu i osvojila prvi trofej u nekom međunarodnom UEFA takmičenju. Bila je jedini italijanski velikan kome je to nedostajalo, a onda je došao "Posebni" Portugalac i na stadionu u Tirani potvrdio svoju maksimu da se finala ne igraju, već pobeđuju. Pobedio je u svih pet u kojima je nastupao.

U skladu s tim, "vučica" je u tvrdom meču zaokružila prvu sezonu pod vođstvom stručnjaka koga su mnogi otpisivali posle epizode u Mančester junajtedu, koji je prethodnih godina u svojoj krizi "progutao" sve trenere koji su došli i pre i posle njega.

undefined Roma Fejnord

Roma je na putu ka trofeju u grupnoj fazi ostavila za sobom Bodo Glimt, Zorju i CSKA Sofiju, a potom je u eliminacijama izbacila Vitese (1:0, 1:1), Bodo Glimt (1:2, 4:0) i Lester (1:1, 1:0). Dok je rastao ulog, Murinjo je insistirao isključivo na "svom" fudbalu i to mu je opet donelo rezultat.

Roma je prethodnih decenija gubila velika evropska finala, a poslednji međunarodni trofej osvojila je davne 1961, kada je osvojila Kup sajamskih gradova. Od tada je 1984. nastupila u finalu Kupa šampiona protiv Liverpula, a 1991. u finalu Kupa UEFA protiv Intera. Evropski trofej sve vreme je bio nedostižan, sve do ovog proleća, kada će se igrači "vučice" sa njim vratiti na Olimpiko i sigurno motivisaniji ući u sledeću sezonu, u kojoj će igrati u Ligi Evrope, sa ambicijom da se vrate u Ligu šampiona. Na klupi sigurno imaju pravog čoveka za to.