Partizan je kiksnuo u petak u Novom Pazaru i nije nagovestio izlazak iz krize na početku sezone. Bio je to treći neuspeh tima Ilije Stolice u prva četiri kola Superlige, nakon što nije uspeo da pobedi ni Radnički u Nišu, ni TSC na svom stadionu. Sa pet osvojenih bodova vicešampion bi lako mogao da se nađe u sredini tabele nakon ovog kola, Zvezda je već odmakla na sedam bodova i ni pogled na teren, ni pogled na tabelu ne daju navijačima crno-belih razlog za optimizam.

Nakon još jednog posrtanja i nakon jasne poruke Ilije Stolice da bi bilo kukavčki i neozbiljno da podnese ostavku, zanimljivo je podsetiti se kad je Partizan poslednji put ovako loše krenuo. Mnogi će se iznenaditi kada shvate da je to bilo u sezoni u kojoj je osvojio titulu - 2016/17!

Od kada je Crna Gora proglasila nezavisnost 2006, ovo je drugi najslabiji start Partizana u Superligi. Gledajući samo prva četiri kola, crno-beli su bili slabiji u sezoni 2016/17, jednoj od onih koji će navijači crno-belih najduže pamtiti po dobru, tituli, "Tangu smrti" Marka Nikolića i ekipe...I tada je sve delovalo potpuno tamno za crno-bele, a onda se pojavio Nikolić, konsolidovao tim i vodio ga bez poraza od 6. kola do kraja! U tom nizu je Partizan pobeđivao Zvezdu, maksimalno iskoristio tadašnji sistem podele bodova i nije propustio da kazni crveno-bele za, ispostavilo se, odlučujući kiks - protiv Voždovca Ilije Stolice na krovu tržnog centra u Zaplanjskoj ulici.

Dok se u Partizanu već nedeljama trese tlo zbog kikseva, odlaska sportskog direktora Ivice Ilieva i krize igre i rezultata, podsetimo se kako su crno-beli te sezone "odskočili" posle teške situacije i na čelu sa Markom Nikolićem preokrenuli situaciju.

Počelo je katastrofalno!

Partizan uzeo titulu posle kikseva na startu
MN Press 

Tog leta 2016. godine Partizan je najpre šokantno ispao od Zaglebja iz Lubina u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a zatim je košmarno počela i sezona u Superligi. U prvom kolu ekipa Ivana Tomića remizirala je na gostovanju u Novom Sadu bez postignutog gola, sledio je poraz u Kruševcu od Napretka, kada je tek u 87. minutu meča Božinov uspeo da prepolovi prednost koju su "Čarapanima" doneli Šljivić i Projić. Vremena za preokret ili izjednačenje nije bilo, a Partizan je i nakon druge runde ostao blizu začelja...

Novi šok dogodio se u sledećem kolu. U goste je došla Vojvodina, sa motivisanim Nenadom Lalatovićem na čelu i pobedila. "Ne mogu da kažem da nismo poštovali Partizan, to je sjajan tim, ali je u maloj krizi. Zaslužuju više bodova nego što imaju. Ja sam najavio da ćemo igrati ofanzivno, što smo i uradili", rekao je temperamentni trener nakon meča koji je njegov tadašnji tim rešio u svoju korist. Za domaće je ponovo pogodio Božinov, ali je bugarski fudbaler to opet uradio kada je već bilo gotovo.

Golovima Dejana Melega, Aleksandra Paločevića i Miloša Trifunovića, novosadski tm je stigao tada do 3:1 i Humsku napustio sa sva tri boda u džepu. Partizan je ostao na samo jednom, daleko od vrha tabele i najvećeg rivala koji je u tim trenucima "bežao" velikih šest bodova.

Partizan uzeo titulu posle kikseva na startu
MN Press 

Naznaku "života" crno-beli su pokazali u četvrtoj prvenstvenoj utakmici kada su golovima Miroslava Radovića i Nemanje Mihajlovića savladali Javor u Ivanjici, čime su stigli do četvrtog boda u sezoni. Poredeći sva prvenstva od 2006. godine, to je Partizanov najslabiji start u Superligi, ali tu nije bio kraj.

Još malo mučenja!

Partizan je u 5. kolu minimalnim rezultatom pobedio Čukarički (1:0), a onda se u 6. dogodio još jedan neuspeh na gostovanju u Novom Sadu. Spartak je golovima Milana Makarića i Nemanje Milića pobedio 2:1, tada novajlija Leonardo je samo ublažio neuspeh, a navijači Partizana su ponovo sumnjičavo vrteli glavom... Iako se u prethodnim rundama dogodio pomak, novi neuspeh Partizana ponovo je udaljio crno-bele od vrha tabele. Da stvari budu gore, sve se ovo dešavalo sa novim trenerom na klupi, koji je brzo "skenirao" situaciju i video šta je potrebno da uradi da potpuno preokrene situaciju.

Partizan uzeo titulu posle kikseva na startu
MN Press 

Promena - Tomić otišao, Nikolić došao!

Baš u ovo vreme pre šest godina dogodio se najbitniji momenat u toj Partizanovoj sezoni. Nakon ispadanja od Zaglebja, remija protiv Bačke i poraza od Napretka, tadašnji trener Ivan Tomić 31. jula podneo je ostavku. Na klupi crno-belih nije dočekao ni početak avgusta, a javnost je odmah počela da licitira imenima. U prvi plan su iskočila imena Radovana Ćurčića, Vladimira Vermezovića i Marka Nikolića, koji je početkom avgusta i dobio u ruke vruć krompir.

Iako je i on počeo mandat slabije nego što su ljudi u Partizanu očekivali, nekadašnji trener Rada i Vojvodine je brzo sve konsolidivao i uspeo da napravi podvig za pamćenje. Posle poraza u julu i avgustu, ekipa Marka Nikolića izgubila je do kraja sezone samo rezultatski nebitan revanš polufinala Kupa Srbije protiv Čukaričkog! U te mečeve treba ubrojati ligašku pobedu nad Crvenom zvezdom na svom terenu (1:0), remi na gostovanju najvećem rivalu (1:1) i pobedu nad Zvezdom u plej-ofu (3:1), takođe na stadionu Rajko Mitić. Usput, Partizan je Zvezdu savladao i u finalu Kupa Srbije - igralo se u Humskoj - za potpunu dominaciju i osvajanje oba domaća trofeja!

Detalji sa derbija koji je bio jedna od najbitnijih utakmica za "otimanje" titule:

Istina, Partizanu je tada na ruku išla i podela bodova, pravilo koje više ne postoji u Superligi. Nakon 30 kola domaćeg prvenstva, tabela se podelila na dva dela, ali su se podelili i osvojeni bodovi u dotadašnjem delu takmičenja. Crvena zvezda je nakon 30 rundi imala 78 bodova, dok je Partizan bio na 72, a nakon podele (39-36), crno-beli su imali čemu da se nadaju. Bili su u mnogo boljoj formi i imali psihološku prednost, pa je ekipa Marka Nikolića na pravi način iskoristila sve što joj se pružilo. Zvezdin kiks protiv Voždovca i Partizanova dominacija u poslednjem ligaškom derbiju - kada su se igrali Leonardo i Leandre Tavamba - doneli su neverovatan preokret. Partizan je tek nakon 34. kola prvi put bio lider tabele i tu je ostao do kraja sezone!

Kakav šok sada treba Partizanu?

Partizan uzeo titulu posle kikseva na startu
MNPress 

"Svašta, bilo bi neozbiljno i smešno da tako razmišljam. Nažalost, nismo startovali ni blizu onoga kako smo hteli da startujemo. Međutim, najradikalniji potez je da prionemo na rad i druge nema. Takve kukavičke stvari su za mene neprimerene", rekao je Ilija Stolica o mogućoj ostavci nakon poraza u Novom Pazaru i trećeg Partizanovog kiksa u nizu.

U ovom trenutku, sudeći prema tim rečima i prema odluci kluba da podrži trenera, smena na klupi trenutno otpada kao rešenje za Partizanovu sezonu. Ovog leta već se dogodio ogroman broj promena, otišli su Aleksandar Stanojević i 14 igrača, među kojima je poslednji kapiten Saša Zdjelar, lider ovosezonskog Partizana isto kao i tima od prošle sezone. Na kraju, otišao je i Ivica Iliev, koji je čak sedam godina bio zadužen za dovođenje fudbalera u Humsku.

Zbog svega toga, aktuelna situacija ipak samo obrisima podseća na onu od pre šest godina. Partizanov aktuelni trenutak ipak je komplikovaniji nego što su u klubu u najcrnjim scenarijima mogli da pretpostave kada su započeli projekat "2022/23". A put do rešenja trenutno je veoma trnovit i nešto će hitno morati da se promeni.