Crvena zvezda u dva uzastopna meča u Superligi nije upisala pobedu, protiv TSC-a u nedelju uveče se mučila i remizirala samo 1:1. Golovi u timu Miloša Milojevića nedostaju, iako je tokom letnjeg prelaznog roka klub potpuno renovirao najofanzivniji deo tima. Klub su napustili svi igrači koji su tokom prethodne sezone igrali na mestu centralnog napadača, a u sezoni koja je već počela njihovu ulogu preuzeli su Aleksandar Pešić i Kalifa Kulibali - poslednje pojačanje.

No, potencijalni problem leži u tome što je snažni centarfor iz Malija ukupno 11. opcija u napadu srpskog šampiona od leta 2020. godine do danas. Za nešto malo više od dve godine, crveno-beli su na najisturenijem mestu u timu isprobali dvocifren broj fudbalera, čak i kada tu ne računamo Aleksu Vukanovića, Еl Fardu Bena i Аleksandra Kataija koji su povremeno igrali na mestu koje im nije prirodno.

Ako kao graničnik postavimo leto 2020. godine, odnosno prvi meč u toj sezoni koji je Zvezda odigrala 1. avgusta, aktuelni šampion Srbije do sada je odigrao 124 meča, a deluje da to nije dovoljno vreme da se provere kvaliteti čak 11 napadača! Neki od njih najavljivani su kao skupocena pojačanja koja donose prevagu, neki od njih bili su "dečaci" pogurani u prvi tim, a čini se da je najveći teret izneo Milan Pavkov koji je jedini bio kontantan tokom poslednje dve godine.

Sve dok se u finišu prelaznog roka nije preselio u Saudijsku Arabiju, nakon petogodišnjeg mandata koji je proveo na stadionu "Rajko Mitić". U tom periodu borio se za mesto u timu protiv brojnih saigrača, a evidentno je da je tokom poslednje dve sezone konkurencija bila najveća...

Sezona 20/21 - Falćineli, Boaći, Tomane, Lazetić...

Crvena zvezda 11 napadača za dve godine
MN Press Fudbaleri Crvene zvezde Dijego Falćineli i Nemanja Milunović.

Dejan Stanković je u decembru 2019. godine godine preuzeo ekipu Crvene zvezde od Vladana Milojevića, a naredno leto bilo je prva prilika da on igrački kadar prilagodi svojim idejama. Zbog toga je u septembru 2020. stigao Dijego Falćineli, korpulentni napadač Bolonje, čija je jednogodišnja pozajmica dogovorena kako bi bio startni napadač crveno-belih. To se desilo i Dijego je odigrao 37 mečeva, uz 13 postignutih golova i mnogo otvorenog prostora za Ivanića i Kataija. Njegove dobre igre bile su naznaka da bi Zvezda mogla da pokuša da ga otkupi, ali se to kasnije nije desilo.

Dolazak Falćinelija "oterao" je iz kluba Tomanea - strelca gola u minimalnoj pobedi nad Тiranom tokom evropskih kvalifikacija, ali i tragičara meča igranog u Pireju pre Stankovićevog dolaska, na kojem je protiv Olimpijakosa promašio penal vredan evropskog proleća. Za razliku od njega, Ričmond Boaći je u klubu ostao još pola godine iako je bio samo senka sebe iz prvog mandata, pa se tek u januaru 2021. preselio u Poljsku.

U međuvremenu su se za šansu, ali tek "na kašičicu", borili Nikola Krstović i Marko Lazetić od čijih je prodaja klub kasnije imao veliku finansijsku korist. Oni nisu doneli mnogo u toj sezoni, ali se čini da su mogli da budu mnogo bliže prvom timu i da češće odmenjuju napadački tandem koji je nosio Crvenu zvezdu ka duploj kruni.

Učinak Zvezdinih napadača u sezoni 20/21:

 • Dijego Falćineli - 37 mečeva, 13 golova
 • Milan Pavkov - 32 meča, 15 golova
 • Nikola Krstović - 13 mečeva, 2 gola
 • Ričmond Boaći - 13 mečeva, 2 gola
 • Tomane - 6 mečeva, 2 gola
 • Marko Lazetić - 1 meč, bez gola

Sezona 21/22 - Dioni, Živković, samo šest meseci za Ohija

ohi omoižuanfo
MN Press 

Odlazak Dijega Falćinelija Zvezda je pokušala da nadomesti po sličnom receptu - pozajmicom. Iz francuskog Anžea stigao je Lois Dioni, a već nakon nekoliko mečeva postalo je jasno da se on neće dugo zadržati u klubu. Istina, dao je veoma važne evropske golove protiv Kairata i Šerifa, imao i asistenciju u grupnoj fazi protiv Mitjilanda, ali... Uglavnom je bio povređen, nespreman ili nezainteresovan, pa je nervirao i saigrače i navijače.

U istom prelaznom roku klub se pojačao i Rišairom Živkovićem koji je nekada bio veliki talenat holandskog fudbala, ali se ta predviđanja nisu obistinila. Nakon lutanja po svetu u kojima treba izdvojiti Ajaks, drugu ligu Kine, Premijer ligu i još nekoliko avantura, Živković je po prvi put zaigrao u zemlji iz koje vuče korene. Nije to bilo slavno, a završilo se sporazumnim raskidom saradnje i selidbom u holandski Emen. 

Minuti za Dionija i Živkovića isparili su u prolećnom delu sezone pošto je tokom zime došao Ohi Omoižuanfo, norveški reprezentativac. Došao je kao slobodan igrač, nedavno se posle samo šest meseci u klubu preselio u Brondbi za 1.300.000 evra, ali je utisak navijača da je mogao i duže da ostane. Njegovi golovi nisu spektakularni, ali je Ohi uglavnom uvek na pravom mestu, pa je mandat u Zvezdi obeležio sa čak 12 golova na 24 susreta.

Pored njih trojice, za minute su se ponovo borili Krstović koji je bio tu samo na početku sezone i brzo se preselio u Dunajsku Stredu, kao i Lazetić koji je tokom zime otišao u Milan. Opet je, kao i u prethodnoj sezoni, najefikasniji napadač Crvene zvezde bio Milan Pavkov!

Učinak Zvezdinih napadača u sezoni 21/22:

 • Milan Pavkov - 43 meča, 14 golova
 • Ohi Omoižunfo - 22 meča, 11 golova
 • Lois Dioni - 17 mečeva, 3 gola
 • Marko Lazetić - 16 mečeva, 1 gol
 • Rišairo Živković - 14 mečeva, 1 gol
 • Nikola Krstović - 8 mečeva, 1 gol

Sezona 22/23 - Pešić i Kulibali, treći nije stigao!

aleksandar pešić
MN Press 

A onda su svi otišli iz kluba. Dionijeva pozajmica je završena, Živković je pušten da pronađe novu sredinu, Lazetić je prodat još prethodnog januara, a Pavkov i Ohi - koji se oprostio neobičnom porukom - su klubove našli u samom finišu nedavno završenog prelaznog roka. Aleksandar Pešić stigao je na vreme - pa polomio prst - a kada je postalo jasno da će Zvezda prodavati napadače sportski sektor je pojačanje našao u Kalifi Kulibaliju. Bivši igrač Nanta do sada nije imao dovoljno vremena da pokaže zbog čega je doveden jer je tek na dva meča ušao u finišu i to nakon tri meseca tokom kojih nije trenirao sa timom, ali njegove prilike da se dokaže će tek stići.

Ono što bi moglo da zabrine navijače je izostanak trećeg napadača. Prethodnih dana se često pričalo o tome da li je Zvezdi on uopšte potreban i ko bi sve mogao da bude "lažna devetka", a Miloš Milojević istakao je da je prelazni rok gotov. To znači da u Beograd neće stići Adolfo Gaič, argentinski napadač iz CSKA. Centarfor ruskog tima samo je "zatalasao" fudbalsku javnost u Srbiji svojim poreklom, ali ipak neće biti pojačanje Crvene zvezde.

Učinak Zvezdinih napadača u sezoni 22/23:

 • Aleksandar Pešić - 7 mečeva, 3 gola
 • Milan Pavkov - 7 mečeva, 6 golova
 • Ohi Omoižuanfo - 2 meča, 1 gol
 • Kalifa Kulibali - 2 meča, bez gola