Fudbalska reprentacija Rusije suspendovana je i iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, pa će to biti još jedno veliko takmičenje koje će "zbornaja" propustiti usled sankcija zbog rata u Ukrajini. Mnogi misle da to nije pravedno prema ruskim fudbalerima, ali ne i kapiten fudbalska reprezentacije Ukrajine Andrej Jarmolenko koji je u razgovoru za "Gardijan" ispričao da bi trebalo da budu potpuno izolovani iz svih sportova.

"Moje razmišljanje je veoma jednostavno - ruski fudbal, uopšte ruski sport, treba da bude potpuno izolovan. To je zemlja terorista, zemlja koja ubija Ukraijnce i našu decu. Ne možemo da pričamo o sportu kada se nešto tako događa. Svi ukrajinski igrači žele da Rusija bude izolovana na svakom mogućem nivou", rekao je bez ustručavanja Jarmolenko.

"Ne smemo da dozvoilmo da Rusija učestvuje u bilo kom takmičenju dok kog njihova vojska ubija civile u Ukrajini. Naš stav je jasan - izbacite Rusiju iz svega".

Rusija se tako, za početak, neće naći na žrebu za Evropsko prvenstvo 2024. godine, dok se pojavljuju spekulacije da će im bez obzira da li se rat završio u skorije vreme ili ne - biti izbačeni i sa Svetskog prvenstva 2026. godine. Tako bi propustili tri velika takmičenja zaredom, što bi bio ogroman udarac na njihov fudbal.

Što se tiče Andreja Jarmolenka, ovog leta je promenio klub i iz Vest Hema otišao u Al Ain, a pamti se da je na početku rata preživeo porodičnu dramu i potom prozivao Ruse, ali i svog nekadašnjeg prijatelja Anatolija Timoščuka.