Fudbalsku javnost u Srbiji šokirala je odluka Dejana Stankovića da nakon samo nekoliko mečeva u novoj sezoni napusti klupu Crvene zvezde, a aktuelni šampion morao je munjevito da reaguje. Samo nekoliko sati kasnije posao je ponuđen Milošu Milojeviću (39), nekadašnjem Stankovićevom pomoćniku, a on je oberučke prihvatio ponudu.

Već sutradan predstavljen je na stadionu "Rajko Mitić", a pa je njegova karijera munjevito krenula dalje nakon otkaza u Malmeu. Ipak, srpski stručnjak sa zavidnim stažom na severu Evrope prisetio se u intervjuu za jedan švedski portal kako je izgledao rastanak sa tim timom, ali je govorio i o Crvenoj zvezdi, očekivanjima u Beogradu, saradnicima u klubu, Dejanu Stankoviću...

Povratak u Zvezdu!

Nekadašnji omladinac crveno-belih veći deo igračke karijere proveo je na samom severu Evrope, a šansu da ponovo radi u srpskom fudbalu dao mu je Dejan Stanković kada ga je pozvao za pomoćnika. Kao jedan od najbitnijih lkudi Stankovićevog stručnog štaba osvajao je trofeje sa Zvezdom, ali verovatno u tom trenutku nije mogao da očekuje da će tako brzo biti prvi trener kluba sa stadiona "Rajko Mitić". Zapravo, sve se desilo munjevito...

Youtube/screenshot/Crvena Zvezda Promocija Milojevica Crvena Zvezda

Nakon otkaza u Malmeu uzeo je nekoliko slobodnih dana da poseti rodbinu u Knjaževcu, a nakon povratka u Švedsku i odmaranja na Ribersborgstrandenu stigla je ponuda. "Nije bilo reči o tome do poziva. Prvo me je nazvao Dejan Stanković, pa tehnički direktor Zvezdan Terzić. Nije bilo planirano i nisam bio pripremljen za takvu ponudu. U životu imate dva izbora, ili skočite u voz i vidite kako ćete uspeti da ga kontolišete ili okrenete glavu na drugu stranu kad prolazi pored vas. Ja sam za prihvatanje izazova. Sa Dejanom Stankovićem sam bio u redovnom kontaktu od kako sam napustio Crvenu zvezdu, ali nismo pričali o mom povratku. Moja ideja bila je da Zvezdu preuzmem za pet do deset godina", ispričao je Šveđanima Miloš Milojević.

Povratak u Srbiju je za mladog trenera doneo i nešto drugačiju vrstu pritika u odnosu na onaj koji je imao dok je radio u klubovima sa severa kontinenta. "To je druga vrsta pritiska. Druga je kultura i drugačije emocije. Crvena zvezda je najveći klub na Balkanu i svi znaju koliko su strastveni fudbaleri sa Balkana. Cilj je, zaista, pobeda u svakom takmičenju. Znam da zvuči smešno, ali ako bismo se suočili sa 'timom sveta', naš cilj bi bio isti i da izgubimo takav meč bilo bi neoprostivo. Sjajno je vratiti se ovde, ali je i velika odgovornost biti trener takvog kluba", dodao je Milojević za "fotbollskanalen".

Šveđanin uz njega!

U prvim danima svog novog trenerskog angažmana Miloš Milojević je morao da formira novi stručni štab pošto je uz Stankovića otišlo još pet stručnjaka, a njegov izbor bio je veoma zanimljiv. Na mesto trenera golmana vratio se Dušan Gašić, novu ulogu u klubu dobio je Vujadin Savić koji će učiniti zanat, a prvi pomoćnik Milojeviću biće Poja Asbagi, švedski trener iranskog porekla i bogatog iskustva u dosadašnjoj karijeri.

MN Press Miloš Milojević

"Bio je srećan kada je čuo za moje i klupsko interesovanje za njega. Onda sam mu objasnio šta očekujem od njega. Bio je ubeđen da treba da dođe ovde. On je moderan i dobro obrazovan trener koji ima mnogo iskustva. Takođe, napredovao je na isti način kao i ja da bi došao do vrhunskog nivoa. Saradnja savršeno funkcioniše. Mislim da zajedno možemo daleko. Takođe mislim da možemo da pomognemo jedni drugima da postanemo bolji i uspešniji kao treneri", otkrio je Milojević koji je u prvi mah imao želju da Andreas Branstorm bude njegov pomoćnik.

Mjelbi, za koji je svojvremeno i Milojević radio, nije dopustio svom prvom treneru da se preseli u Beograd. "Nikada neću biti razočaran u Mjelbi jer ljude koji tamo rade više posmatram kao prijatelje nego kao bivše šefove. Shvatio sam da su oni u tom trenutku branili interese kluba", zaključuje mladi stručnjak.

Odlazak iz Malmea!

"Dobio sam objašnjenje od Andreasa Georgsona da je razlog za otkaz nestabilnost rezultata. Ne razumem tu odluku. Ne znam zašto sam otpušten kada plasman u Ligu šampiona nije bio 'moranje'. Još je postojala šanse da se stigne u grupnu fazu Lige Evrope ili Konferencijske lige", rekao je Milojević koji se prisetio eliminacije od Žalgirisa i otkaza koji je usledio.

MONDO/Stefan Stojanović Gordan Petrić Miloš Milojević

Tokom kratkog mandata u Malmeu Milojević je uspeo da zabeleži i nekoliko fantastičnih rezultata, istorijskih za ovaj veliki klub. "Bila je velika privilegija doneti kući trofej Kupa Švedske u Malme posle 32 godine. Veoma sam ponosan na igrače koji su to uspeli i zahvalan sam na pomoći koju sam dobio od svih u klubu da osvojim trofej. Nismo imali 'negativan' trend jer smo imali tri uzastopne pobede u Alsvenskanu. U Evropi, da, mislim da bismo mogli da pobedimo sledećeg rivala", dodao je srpski stručnjak.

Nakon što je Miloš Milojević napustio Malme, klub nije dobio ono što je želeo. rezultati u domaćem prvenstvu su izostali, a mnogi sa ove distance smatraju da je rastanak sa srpskim stručnjakom bio greška švedskog kluba. Sam trener ne želi previše da ulazi u analizu, ali zna šta bi promenio da može da vrati vreme.

"Ne mogu da objasnim šta se desilo timu jer je bilo dosta kvaliteta i stigli su neki novi igrači. Teško je analizirati stanje u klubu kada niste unutar njega. Da mogu da promenim jednu stvar pobedio bih u Sundsvalu (poraz 2:1) i osvojio Alsvenskan. Srećan sam što znam da su igrači želeli da ostanem, ali veliki klubovi poput Malmea ne donose trenerske odluke na osnovu želja igrača. Mislim da su igrači verovali da ćemo zajedno osvojiti Alsvenskan. Igrači i treneri žive od uspeha, a ja poštujem odluku Malmea", zaključio je trener Crvene zvezde.