Za mene nema dileme, ali nisam Argentinac i zato me je zanimalo kako ovo "večno pitanje" vide oni koji su imali sreće da se u njihovoj zemlji rode dvojica najboljih fudbalera svih vremena. Da li je "mas grande" Dijego Maradona ili Lionel Mesi, pitao sam navijače u argentinskim zastavama uoči verovatno njihovog ključnog meča na Svetskom prvenstvu. Nisu svi znali engleski, pa sam morao da "naštrebam" i pitanje na španskom nakon kog bih teško mogao da zatražim još neko objašnjenje od njih, a bilo mi je interesantno da čujem šta o svemu misle i Meksikanci.

Ispostaviće se da je Mesi pobedio "za dlaku", pa je bilo čak i onih koji su u dresu Maradone bili spremni da ispale da je sedmostruki osvajač Zlatne lopte veći fudbaler od onoga koji je Argentini doneo drugi i poslednji pehar na Svetskom prvenstvu 1986. godine. A bilo je i onih koji su me ubeđivali da Mesi ne mora da podigne "zlatni globus", da je još sa 25 godina postao najveći Argentinac, pretpostavljam da to znači i najveći u istoriji.

Najzanimljiviji odgovor dao mi je jedan Argentinac koji nije pričao engleski, ali moj loš španski je bio dovoljan da razumem poruku - svaki je bio najbolji u svojoj epohi. I to je lep zaključak, mada će se i oko toga lomiti koplja, posebno ako pitate Ronaldiste. Argentinci i Meksikanci nisu ni uzimali Kristijana u izbor i vrlo odlučno ga nisu stavili u istu kategoriju sa Leom i Dijegom, poručujući da je zvezda svoje zemlje, ne i bolji od dvojice majstora sa desetkom na leđima.

Jedna od devojaka sa kojom sam razgovarao je iskreno poručila da Maradonu nije gledala i da joj je Mesi generacijski bliži, a bilo je i onih koji ono najveće od Lea čekaju da vide na ovom Svetskom prvenstvu, kada ona dilema sa početka teksta više ne bi postojala ni u teoriji.

Poslušajte šta su nam rekli navijači Argentine i Meksika koje smo zatekli ispred Lusaila na sat vremena do početka utakmice:

Pitali smo Argentince ko je bolji - Mesi ili Maradona MONDO/Milutin Vujičić