Reprezentativci Hrvatske doputovali su sa Svetskog prvenstva u Kataru, gde su ponovo napravili sjajan rezultat i osvojili medalju. Ovog puta, ona je bila bronzana, a "Vatrenima" je kao i pre četiri godine priređen veliki doček u glavnom gradu države, Zagrebu.

Kao i pre četiri godine, ponovo je masa navijača zajedno sa igračima oduševljeno pevala pesme Marka Perkovića Tompsona, hrvatskog muzičara koji je započeo karijeru nacionalistikom pesmom "Bojna Čavoglave" i koji na nastupima i u pesmama neretko kokektira sa ustaštvom, skandira ustaški poklič "Za dom spremni" i slično.

Mateo Kovačić, hrvatski reprezentativac, zapevao je Tompsonovu pesmu "Pukni puško" nakon što se kratko obratio skupu. "2022. je i opet smo tu, sa novom medaljom. Kad je puklo 2018. tamo, neka pukne i tu", rekao je on. "Pukni puško, poludeću, nema drage, ostariću, pukno puško, nek' me nema, evo zore, ko zna šta se sprema".

Anadolija/ Stipe Majić Anadolia

Dejan Lovren prvi je počeo da peva drugu Tompsonovu pesmu, "Lijepa li si", a tom pesmom je zvanično završen program u Zagrebu, kao i pesmom "Moja domovina", objavljenom 1991. i takođe često puštanom tokom građanskog rata u Hrvatskoj. Kao što je sa Tompsonovim pesmama neizostavan dekor obeležavanja vojne akcije Oluja, tokom kojeg je proterano više od 200.000 Srba iz Hrvatske, ona je redovna i na proslavama velikih sportskih uspeha, koje u toj zemlji pre svih ostvaruju fudbaleri.

Na dočeku su bile desetine hiljada navijača, a učestvovali su i bendovi Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film... "Uveren sam de će u budućnosti Hrvatska biti svetski prvak", poručio je najbolji fudbaler u istoriji te reprezentacije, Luka Modrić. O njemu je govorio i selektor. "Dragi moji, Luka će ostati. Ništa nas ne može zaustaviti, ni zima, ni hladnoća i hvala vam na tome. Još jednom hvala i ovim momcima koji su pokazali poniznost, domoljublje, zajedništvo, hrabrost i veru. I zato su nagrađeni, ništa nije slučajno. Ovo je Hrvatska naših snova, ovo je Hrvatska kakva mora biti uvek", rekao je oduševljenim navijačima selektor Zlatko Dalić.

Anadolia/Stipe Majic Veliki doček fudbalske reprezentacije Hrvatske

Dalić je u Kataru posvetio uspeh i medalju Miroslavu Ćiri Blaževiću, selektoru prve hrvatske bronzane reprezentacije na Mundijalima, a "trener svih trenera" bio je prisutan i dobio je veliki aplauz navijača.

Veliki doček reprezentacije Hrvatske Anadolia/Stipe Majic