Fudbal je najpopularniji sport i tome svedoči broj ljudi koji je pratio Svetsko prvenstvo u Kataru, međutim konstantno se priča i o implementiranju novih pravila kako bi ostao zanimljiv "novim generacijama". To je zadatak koji je FIFA poverila legendarnom treneru Arsenu Vengeru, pa tako često čujemo za njegove revolucionarne predloge koji na prvu deluju odbojno, a kao da se po pravilu prvo pojave u britanskim medijima poput "probnog baloma".

Tako je "Dejli Mejl" ponovo imao ekskluzivni uvid u nove ideje Arsena Vengera, a koje se mnogima neće dopasti, pošto su možda i najkontroverznije koje je do sada imao.

Venger ima ideju da se vreme zaustavi kada dođe do prekida, umesto što se kasnije obračunava nadoknada, a naznaka promena u budućnosti viđena je tokom Mundijala u Kataru kada su sudije pokazivale da se igra i po desetak minuta više zbog povreda, izmena, pauza... Venger smatra da je fudbal i dalje previše tradicionalan u tom smislu i da su se sportovi uglavnom prilagodili novim tendencijama, ali se sigurno neće dopasti "fudbalskim puritancima".

Druga ideja su "bonus bodovi" koji bi podstakli ofanzivni fudbal. Primera radi, ako bi klub postigao više od pet golova na meču, ne bi dobio tri boda - nego četiri, dok ima rešenje i za one koji igraju "na nulu". Ako bi se recimo na Mundijalu meč u grupnoj fazi završio bez pobednika, onda bismo ga dobili nakon penal-serije, što smo recimo viđali pre u bivšoj Jugoslaviji.

livaković-1.jpg
Profimedia 

Jedan od predloga koji je pozajmljen iz drugih sportova je "isključenje" na određeni vremenski period, gde bi fudbaleri za faulove koji su između žutog i crvenog kartona - privremeno bili isključeni. Sedeli bi kraj terena i čekali znak da uđu opet u igru...

Osim ovih pravila, "Dejli Mejl" prenosi da se očekuju i "popravke" VAR tehnologije, gde je ostalo još dosta prostora za napredak. Ubuduće bi se mnogo više situacija proveravalo, ne samo četiri ključne koje trenutno mogu da se prekontrolišu iz VAR sobe, dok već vidimo da je tehnologija napredovala i da se dileme oko ofsajda mnogo brže reše. Nije to i dalje idealno, međutim radi se iz dana u dan da bude skoro automatski.

Poslednje dve promene odnose se na prekide. Ubuduće bi aut mogao da se izvodi nogom, dok bi igrači kod dosuđenog slobodnog udarca mogli "samo da krenu s loptom", umesto da su u obavezi da dodaju saigraču.

Kako vam se čine ovi predlozi?

Anketa

Kako vam se čine predlozi Arsena Vengera?