Disciplinski komitet FIFA kaznio je Fudbalski savez Srbije sa 50.000 švajcarskih franaka i delimičnim zatvaranjem stadiona na sledećoj zvaničnoj utakmici pod okriljem FIFA (25 odsto stolica mora da bude prazno). Na sajtu Međunarodne fudbalske asocijacije navedeno je da je sankcija izrečena zbog kršenja članova 13 ("diskriminacija") i 12 ("Neprimereno ponašanje igrača i zvaničnika") FIFA Disciplinskog kodeksa. Kao razlog je navedeno "skandiranje srpskih navijača i neprikladno ponašanje navijača i članova tima", a individualno su kažnjena sedmorica igrača. Sve to zbog utakmice Srbija - Švajcarska.

Srbija će prvi naredni meč odigrati 24. marta, protiv Livanije kod kuće u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a FIFA nije navela koji fudbaleri će biti kažnjeni. Podsetimo, u toj utakmici dogodio se niz incidenata na terenu i van njega, a sve je kulminiralo sukobom nakon hvatanja kapitena Švajcarske Granita Džake za međunožje radi provociranja klupe Srbije. Takođe, posle toga je bilo i fizičkog kontakta srpskog golmana Vanje Milinković-Savića, koji je uhvatio Džaku prilikom jednog koškanja u završnici utakmice u kojoj je Srbija izgubila i tako definitivno ostala bez šanse da prođe grupu i na tom Svetskom prvenstvu.

Posle utakmice Srbija - Švajcarska, veliku pažnju izazvao je i gest Granita Džake, kapitena Švajcarske, koji je obukao dres svog saigrača Jašarija, u čemu su mnogi videli i političku poruku jer se isto prezivao i terorista OVK Adem Jašari, koji je ubijen u sukobu sa policijom SR Jugoslavije 1998. Fudbaler se oglasio o tome i rekao da to nije politička poruka, već dres saigrača koji mu je veoma drag.

Otac Granita Džake posle te utakmice je izneo javne pretnje jednoj novinarki na Kosovu jer je javno kritikovala nepristojnu gestikulaciju njegovog sina ka srpskim fudbalerima. Ipak, niko od Švajcaraca nije ovog petka kažnjen zbog tog meča, za razliku od srpskih fudbalera.