U periodu od samo mesec dana, svet je ostao bez dvojice velikih fudbalera koji su godinama borili bitku sa kancerom. Legendarni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović preminuo je sredinom decembra posle duge borbe sa leukemijom koja mu se vratila, a početkom januara nažalost zauvek je otišao i čuveni italijanski fudbaler Đanluka Vijali. Njih dvojica su tokom devedesetih bili velike zvezde Serije A, a sada je povodom njihove smrti reagovao i bivši fudbaler Dino Bađo koji je poručio da bi zbog toga "trebalo ispitati supstance" koje su tada korišćene u Italiji.

"Vijali je naše živote napustio prerano, sa samo 59 godina... Trebalo bi da se ispitaju supstance koje su tada fudbaleri uzimali. Uvek je postojao doping u sportu i treba proveriti da li neku suplementi nanose štetu posle nekog vremena. Uplašen sam i zbog sebe, ovo se desilo sada već prevelikom broju bivših fudbalera", ispričao je Dino Bađo u emisiji na "TV7" i potom u intervjuu za italijansku Gazetu objasnio da nije mislio da su uzimali doping.

"Imali smo kontrole na svaka tri-četiri dana, kako bi nam doktori davali doping? Ne, voleo bih da naučnici objasne da li legalni supementi koje smo uzimali mogu dugoročno da ostave probleme", rekao je Bađo i potom uputio jasan apel da se što pre pokrene istraga u italijanskom fudbalu: "Ovo sve govorim jer sam slomljen zbog Vijalijeve smrti, bio mi je prijatelj, pomogao mi je kao i mnogim drugima poput Mihajlovića. Mislim da treba da se istraže lekovi koje smo uzimali kada bismo bili povređeno da se brže oporavimo od povreda i brže vratimo snagu".

Profimedia/ Maurizio Borsari/AFLO, Profimedia/SOPA Images Limited/Alamy Live News/MN Press NOVIJE FOTKE

Bivši reprezentativac Italije, koji je igrao za Torino, Inter, Juventus, Parmu, Lacio i još neke manje klubove nije želeo da se njegove reči protumače kao "teorija zavere", nego je izrazio brigu zbog smrti bliskih prijatelja koji su imali rak.

"Treba da se ispita da li telo tokom vremena izbacuje određene suplemente koje smo uzeli ili ostaju u nama. Takođe, znam da je mnogo ljudi pričalo i o hemikalijama koje se koriste za održavanje trave na stadionima, znam da i tu ima toksina", rekao je Bađo verovatno misleći i da se ispituje povezanost igranja na veštačkoj travi i raka testisa koji je sve češći u fudbalu.

"Nažalost, ovakve stvari se dešavaju i onima koji igraju, ali i onima koji ne igraju fudbal... Ne znam šta da kažem na Bađove reči", rekao je Roberto Mančini, najbolji prijatelj Đanluke Vijalija, koji je i na Mihinoj sahrani nosio sanduk.