Navikli smo da sudije pokazuju žute i crvene kartone, sve češće se priča o "narandžastom" kada se pominju nova pravila, a sada smo videli i beli karton! Sudija ga je pokazao na utakmici ženskih timova Benfike i Sportinga prethodne subote, što je prvi put u istoriji profesionalnog fudbala da je arbitar upotrebio karton bele boje.

A, čemu služi beli karton? Boja nas podseća na nevinost i ne deluje "preteće" po fudbalere/fudbalerke i zaista je tako. Beli karton se dodeljuje sada zbog fer-plej poteza, što je tek iznenadilo gledaoce na tribinama lisabonskog derbija.


Prve bele kartone u istoriji fudbala nisu dobile fudbalerke, nego članovi medicinskih timova Benfike i Sportinga. Benfika je vodila 3:0, a jednoj fudbalerki je u tom trenutku bila neophodna pomoć. Obe medicinske ekipe su ušle na teren kako bi joj pomogle, a posle uspešne akcije - arbitar je iz džepa izvadio beli karton i pokazao ga. Veliki broj navijača na "Da Lužu" je bio zbunjen, ako nisu pratili promene pravila u Portugalu gde FIFA "isprobava" ovo pravilo.

Nije dugo trebalo da se vest o "belom kartonu" rasprostrani društvenim mrežama, a dok jedni odobravaju ovakvu ideju - drugi se čude da li je zaista neophodno fer-plej potez nagraditi kartonom koji ništa ne menja?

Podsetimo, prethodno je u Italiji bio uveden "zeleni karton" sa istom namenom, ali ideja nije zaživela.

Anketa

Šta mislite o belom kartonu u fudbalu?