Srpski fudbaler Lazar Jovanović (29) preživeo je golgotu u Izraelu gde nastupa za Makabi Bnei Rejne. Predsednik ovog kluba Said Basul fizički je fizički nasrnuo na Jovanovića, što je kulminacija torture koju je preživljavao sve od avgusta kada je stigao iz Radničkog u Izrael. Posle pretnji, ucena i maltretiranja, na kraju je došlo i do fizičkog napada na srpskog fudbalera koji više to nije želeo da krije i tome prethodna 24 sata bruji ceo Izrael.

Jovanović, koji je inače nosio dres užičke Slobode, Mladosti, Borca iz Čačka, Pjunika i Radničkog do ovog leta, otkriva da je sve počelo kada je trener tražio da ga otpuste posle tri kola i to bez ikakvog osnova, dok ništa blaži nije bio ni novi strateg koji ga je 9. novembra poslao u igru u nadoknadi vremena protiv Sekzije.

"Trener i predsednik dolaze posle te utakmice i govore mi kako sam fizički nespreman i kako ne računaju više na mene. U redu, njihovo pravo, ne pravim problem. Odlučuju onda da više ne mogu ni da treniram sa ekipom, nego sa omladincima. I to sam progutao", rekao je Jovanović za Mozzart Sport i dodao kako se nastavila agonija: "Ceo tim je 14. novembra dobio sedam dana slobodno, da idu kućama, da se vide sa porodicama. Samo je meni predsednik kluba poručio da ne mogu da idem. Da moram da ostanem da treniram. Besno mi poručuje da ću morati da idem da treniram u Haifi, na plaži, dva puta dnevno. A, to je sat vremena vožnje od mesta u kojem sam".

Jovanović je pristao jer nije želeo da im daje povod da "jednostrano raskinu ugovor", pa je po ceo dan ostajao u Haifi, a na sve to dobio je tek dve plate, dok za treću - čak i uz predlog o završetku saradnje - predsednik nije hteo ni da čuje.

lazar jovanović
MN Press 

"Sve vreme mi je pretio, svašta poručivao, govorio da ne dolazim na treninge, na stadion, da ja nemam šta tu da tražim, pa čak i na kraju da će me izbaciti iz apartmana u kojem sam bio... Došao sam na stadion, na trening, pozdravio se sa svim saigračima, jer sam zaista sa svima njima dobar. Kada sam izašao na parking, predsednik kluba mi je krenuo u susret i ponovo svašta dobacivao i rekao mi da uđem u automobil i da se gubim odatle. Kada sam rekao da neću, uhvatio me za vrat i krenuo da me gura u auto. Rekao sam mu da se skloni od mene i posle toga mi je udario takva dva šamara da nisam znao šta me je snašlo, sve mi se okrenulo", priča Jovanović.

"Ostao sam u potpunom šoku. Krenuo sam sa stadiona, a on me je sve vreme pratio kolima i sve vreme mi svašta dobacivao, da će mi poslati neka tri čoveka, da ću tek videti šta će da me snađe, da će tek sad da me j*be i tako redom".

Jovanović dodaje da je sve snimio i fotografisao, poseduje i audio snimke kako ga vređa, pa je sve dokumentovao i stiglo je do policije. Sada je napustio Izrael i čeka razrešenje slučaja u čemu mu Udruženje profesionalnih fudbalera u Izraelu: "Bez njih mogu slobodno da kažem da bih bio 'mrtav', odnosno da ništa od ovog ne bih uspeo. Čak će mi angažovati i advokata. Stvarno, svaka im čast i mnogo im hvala".