Japanci su drugi put u četiri učešća na svetskim prvenstvima ušli u drugu fazu. U prvom nastupu, 1998. godine, ispali su posle tri meča, a potom su četiri godine kasnije, kada su bili domaćini zajedno sa Južnom Korejom, uspeli su da se domognu osmine finala, ali su poraženi od Turske (0:1).

Na prethodnom Mundijalu, Japan je opet ispao posle grupne faze sa samo jednim bodom (igrali sa Hrvatskom 0:0).

I sada, u Africi, Japan ide u osminu finala pobedom nad Danskom 3:1 (2:0).

Iz dva "slobodnjaka" Japanci su još u prvom poluvremenu stekli veliku prednost nad Danskom, u duelu sa direktnim rivalom za plasman u nokaut fazu Mundijala.

Najpre je Keisuke Honda u 17. minutu odapeo sa oko 25 metara i pogodio malu mrežu gola Danske. Kao da je ciljao peškir golmana Sorensena i pogodio je "u metu". Petnaestak minuta kasnije još jedna bomba Japanaca i 2:0. Ovog puta šutirao je Endo, po sredini i svom saigraču iz tima pokazao da "i on ume".

"Samuraji" su umešno čuvali rezultat, Danci gotovo da nisu ni "primirisali" golu rivala, a jedan od najuzbudljivijih trenutka u drugom delu dogodio se opet posle slobodnog udarca Japanaca. Endo je sa velike udaljenosti uputio loptu ka golu Danske, "džablani" je leteo i činilo se da će je Tomas Sorensen lako uhvatiti, ali mu je ispala iz ruku i pogodila stativu!

Deset minuta pre kraja Danci su dobili penal, a Jon dal Tomason je tek iz drugog pokušaja uspeo da savlada Kavašimu. Prethodno je Akebe suršio Agera u šesnaestercu.

Azijska reprezentacija je "overila" plasman u nokaut fazu lepom akcijom Honde, koji je kao na malom fudbalu asistirao Sinđiju Okazakiju za 3:1.

U drugoj utakmici 3. kola Gupe E, Holandija je pobedila Kamerun 2:1 (1:0).

Holanđani su poveli golom Robina van Persija u 36. minutu, a izjednačio je Samjuel Eto iz penala u 65. minutu. Pobedu "oranju" doneo je Klas Jan Huntelar, posle sjajne akcije Arjena Robena.

Za Van Persija i Etoa bili su to istorijski golovi.

Van Persi je postao četvrti igrač u istoriji holandskog fudbala koji je postigao golove na nekoliko svetskih prvenstava. Bio je strelac i protiv Obale Slonovače na Mundijalu u Nemačkoj pre četiri godine.
Sada se pridružio zemljacima Džoniju Repu, Robu Rensebrinku i Denisu Berkampu.

A Samjuel Eto je takođe postao četvrti kamerunski fudbaler koji je pogađao na više svetskih prvenstava. To je uspevalo Rožeu Mili, Fransoa Omamu Bijuku i Patriku Mbomi.


Holanđani su imali više prilika za gol, Van Persi je imao bar još dve, tri šanse za gol, ali je promašivao.

Holanđani su, uz Argentinu, za sada jedina reprezentacija sa maksimalnim učinkom iz tri meča.

Ovo je Holanđanima 22. utakmica u nizu bez poraza!

U osmini finala Holandija ide na Slovačku, a Japan na Paragvaj.

TABELA GRUPE E:

1. HOLANDIJA 3 3 0 0 5 1:4 9
2. JAPAN 3 2 0 1 3 3:1 6
-----------------------------------
3. Danska 3 1 0 2 3:6 3
4. Kamerun 3 0 0 3 2:5 0

STADION: Rojal Bafokeng, Rustenburg

Danska - Japan 1:3 (0:2)
/Tomason 80'p - Honda 17', Endo 30', Okazaki 87'/

žuti kartoni: Endo, Nagamoto (Japan), Klordrup, K. Poulsen, Bentner (Danska).

DANSKA: Sorensen, K. Poulsen, Ager, Jakobsen, Tomason, Jorgensen (od 35. minuta J. Poulsen), Bentner, Kahlenberg (od 63. minuta Eriksen), Klordrup (od 56. minuta Larsen), S. B. Poulsen, Romedal.

JAPAN: Kavašima, Abe, Komano, Tulio, Nagatomo, Endo (od 90. Inamoto), Macui (od 76. minuta Okazaki), Okubo (od 88. minuta Kono), Hosebe, Honda, Nakazava.

STADION: Grin Point, Kejptaun

Kamerun - Holandija 1:2 (0:1)
/Eto 56'p - Van Persi 36', Huntelar 84'/

KAMERUN: Sulejmanu, Ekoto, Nkolu (od 74. minuta Song), Nđitap, Makun, Bong (od 56. minuta Abubakar), Čupo-Moting (od 72. minuta Idrizu), Čeđu, Mbija, Eto.

HOLANDIJA: Stekelenburg, Hejtinga, Matijsen, Van Bronhorst, Vam Bomel, Kujt (od 66. minuta Elija), De Jong, Van Persi (od 57. minuta Huntelar), Snajder, Bularuz, Van der Vart (od 73. minuta Roben).

žuti kartoni: Nkolu, Mbija (Kamerun), Kujt, Van der Vart, Van Bronhorst (Holandija).

(MONDO)